- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Преминуо адвокат који је истраживао криминалне радње Клинтонових

© AFP 2023 / ALEX EDELMANКен Стар
Кен Стар - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2022
Пратите нас
Кен Стар, адвокат који је у жижу јавности доспео као вођа независних истрага против Била и Хилари Клинтон, преминуо је у 76. години, саопштила је породица. Стар је постао познат по истрагама афера које су на крају довеле до импичмента Била Клинтона.
Овај адвокат из Тексаса, судија и државни јавни правобранилац САД од 1989. до 1993. најпознатији је по истрагама више афера у које су били умешани бивши амерички председник Бил Клинтон и његова супруга Хилари.
Први пут је именован за независног истражитеља 1994, када је испитивао умешаност Клинтонових у сумњиве инвестиције у некретнине, док је Бил Клинтон био гувернер савезне државе Арканзас. Афера позната под именом „скандал Вајтвотер“ био је тек прва станица на којој су се путеви Стара и Клинтонових укрстили. Стар је наставио са истрагама против Клинтона и у случају сексуалног скандала са тадашњом стажисткињом Беле куће Моником Луински, а истраживао је и мистериозну смрт заменика саветника Беле куће Винса Фостера, за кога је утврђено да је извршио самоубиство.
Старове истраге доживеле су кулминацију у тзв. „Старовом извештају“, објављеном септембра 1998, у коме је наведено да је Бил Клинтон извршио укупно једанаест кривичних дела, међу којима су лажно сведочење, злоупотреба овлашћења, подмићивање сведока и ометање правде, а сви су били повезани са „афером Луински“ и понашањем председника током тог скандала.
Оптужбе у извештају довеле су до покушаја смене Била Клинтона - импичмента и суђења у Сенату. Конгресмени су одлучили да председника гоне по две тачке оптужбе - због кривоклетства и ометања правде, а Клинтон је по обе ослобођен и могао је да на миру оконча свој мандат.
Поводом Старове смрти огласила се и Моника Луински. На Твитеру је написала Старова смрт код ње изазива „компликована осећања“.
„Али, много је важније то што замишљам колики је то болан губитак за његову породицу“, написала Луински.
Стар је поново доспео у жижу јавности 2020, као члан адвокатског тима тадашњег председника Доналда Трампа, против кога су амерички законодавци такође покренули импичмент.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала