- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Јапан три пута повећао увоз руског течног природног гаса

© Sputnik / Евгений Одиноков / Уђи у базу фотографијаПристаниште за утовар и истовар у новоизграђеној фабрици за производњу течног природног гаса "Јамал"
Пристаниште за утовар и истовар у новоизграђеној фабрици за производњу течног природног гаса Јамал - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2022
Пратите нас
Јапан је у августу повећао увоз течног природног гаса из Русије више него три пута, наводи се у документу који је објавило Министарство финансија Јапана.
Обим испорука гаса прошлог месеца у односу на август 2021. године је порастао за 211,2 одсто, осим тога се годишњи увоз нафте, у истом периоду, смањио за 20,3 одсто.
Увоз угља из Русије се у августу смањио за 32,6 одсто у односу на исти период прошле године, док је увоз руда порастао за 44,9 одсто. Осим тога, Јапан је повећао увоз поврћа из Русије за 154 одсто, али је смањио увоз житарица и соје за око 95 одсто.
Укупан обим извоза из Јапана у Русију је у августу смањен на годишњем нивоу за 24,3 одсто и износи 384 милиона долара, док је увоз руских производа у Јапану за тај исти период порастао за 67,4 процената и износи 1,15 милијарди долара.
Крајем јуна су земље Г7, које укључују и Јапан, потврдиле да желе да смање зависност од руских енергената, а у септембру да ограниче цене нафте. Планирано је да ограничење цена почне од 5. децембра 2022. године за нафту и 5. фебруара 2023. године за нафтне деривате.
Москва је упозорила да ће земље које буду примењивале ограничење цена остати без нафте.
Ниво цена нафте још није утврђен. Почетком јуна су се појавили предлози да се цене ограниче на половину тренутне вредности. Према подацима „Блумберга“, разматра се о ценама од 40 до 60 долара.
Руски председник Владимир Путин је почетком септембра, коментаришући идеју Запада да се ограниче цене енергената, изјавио, да Москва неће ништа испоручивати у иностранство ако то буде у супротности њеним интересима.
О идеји чланица Г7 да ограниче цене руских енергената: нафте и гаса говорили смо у емисији „Енергија Спутњика“:
Гасна компресорска станица  - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2022
СВЕТ
Европска комисија за сада неће ограничити цену руског гаса
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала