- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Капиталан догађај: Потпуно другачија слика света – опасна по Запад /видео/

© AP Photo / ROMAN PILIPEYСи Ђинпиг и Владимир Путин
Си Ђинпиг и Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2022
Пратите нас
У светлу притиска Запада на Кину и Русију, Шангајска организација за сарадњу добија на значају, јер је то форум на којем ће Си Ђинпинг и Владимир Путин нагласити значај кинеско-руске сарадње али и сарадње са осталим земљама у обликовању милтиполарног света који треба да раскине са презентацијом америчке политике, оцењује новинар Милорад Денда.
Шангајска организација за сарадњу, мада то не истиче као свој циљ, својим постојањем и инсистирањем на дијалогу цивилизација, на примеру међународних односа који су различити од западне мантре жели да покаже да свет може другачије да се изграђује, истиче Денда.
Велико преимућство за ту организацију, наглашава наш саговорник, су сусрети лидера највећих незападних сила који ће разговарати о сарадњи.
„То је свет који разговара о развојним пројектима, будућности и безбедоносним изазовима, не разговарају колико ће оружја дотурити једни другима и где ће подгрејати сукобе. То је потпуно друга слика света и зато је она опасна по Запад“, рекао је Денда.

Могуће решити проблем Индије и Пакистана?

У том светлу, додаје наш саговорник, Запад је свестан претње и због тога смо уочи овог самита могли да чујемо о сукобима између Јерменије и Азербејџана као и Таџикистана и Киргизије. Све то је инспирисано споља, уверен је Денда, како би како би се бацила сенка на тај скуп.
Не треба занемарити ни чињеницу да је форум важан и због тога што представља платформу за сређивање односа између земаља региона. У Кини, каже наш саговорник, већ дуже време постоје идеје да се уласком Индије и Пакистана у ШОС значајно увећавају шансе се да реше њихови међусобни проблеми кроз ову организацију.
„Идеја формирања ШОС-а је да Кина и Русија, у позитивном смислу, контролишу развој ситуације у том делу света, да не дозволе да резидуалне стране силе поново разбуктају сукобе. Тамо је плодно тло екстремизма, фундаментализма и сепаратизма који кроз Шангајски форум могу да се сузбију као и да се подигне степен сарадње, што је заправо отварање будућности за развој,” рекао је Денда.

Циљ ШОС - спречити „избијање пожара” у свету

Стратегија ШОС-а од самог почетка, наглашава професор међународних односа Срђан Перишић, јесте да су сви интереси чланица једнако важни. Са друге стране, додаје он, постоји стратегија САД, ЕУ и НАТО изазивања хаоса на многим тачкама у свету. Треба нагласити да САД нису директни учесници тих сукоба, они са комотне позиције то све посматрају тако што ангажују посреднике да за њих обаве „прљав посао.“
„Циљ ШОС-а јесте да спречи избијање тих ‘пожара‘. САД од 2008. од када им је моћ у опадању, мисле да ће изазивањем хаоса моћи да зауставе формирање мултиполарног света. Русија ће на овом самиту добити снажну подршку осталих чланица што се тиче ситуације у Украјини, јер се и она сама у многим кризним ситуацијама залагала за правично решење,“ рекао је Перишић.

Бранити кључне интересе сваке земље

У Узбекистану је планирано да се Путин, поред сусрета са председником Кине Си Ђинпингом састане и у четири ока разговара са премијером Индије Нарендром Модијем, турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом и азербејџанским председником Илхамом Алијевом, али и ће бити одржан и тројни састанак са Модијем и Си Ђинпингом.
„То су три азијске силе и две најмногољудније земље света, тако да сама чињеница да долази до тих сусрета је капиталан догађај који ће се веома пажљиво пратити. У Владивостоку је већ припремљен састанак руског и кинеског председника и потврђена је жеља унапређивања и јачања стратешке сарадње као и њена конкретизација. Подвучено је да треба бранити кључне интересе сваке земље. Другим речима, Русија пружа подршку Кини када је реч о Тајвану, а Пекинг када је реч о санкцијама и изложености Русије неразумним и хистеричним нападима Запада,“ нагласио је Денда.

Чланство Ирана је енергетско-економски бенефит за ШОС

Нова чланица ШОС-а од ове године биће Иран који је потписао меморандум о обавезама и који излази на тржиште са својим енергетским потенцијалима и инфраструктурним пројектима Перишић каже да ће један од бенефита његовог придруживања бити повећање енергетско-економске сарадње кроз копнени коридор који ће заобићи западне земље.
„Иран од 2006. није могао да постане пуноправан члан овог формата, због окова САД којих више нема. Иако сви подвлачимо да ШОС није војна организација она ће и у том аспекту сигурно зближити своје чланице управо због сукоба који тренутно сви гледамо у Украјини,“ рекао је он.
Председник Русије Владимир Путин пред састанак са киргиским колегом Садиром Жапаровом - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2022
РУСИЈА
Путин се у Самарканду састао са председницима Ирана, Киргизије и Туркменистана
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала