Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Лајчак: Изненађен сам изјавом Вучића о „новој арматури“ дијалога

© Sputnik / POOL / Уђи у базу фотографијаМирослав Лајчак
Мирослав Лајчак - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2022
Пратите нас
Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је данас у Приштини, након састанка са косовским премијером Аљбином Куртијем, да је изненађен изјавом председника Србије о „новој арматури“ Бриселског дијалога.
Лајчак је рекао да је са Куртијем разговарао о наставку дијалога, као и о припремама за наредни састанак, али није навео датум следећег састанка.
"Овде смо да погурамо процес напред, састанак ће се одржати што је пре могуће и то је сврха зашто сам данас овде. Желимо да будемо сигурни да састанак има садржај и да буде продуктиван", рекао је Лајчак.
Лајчак је у Приштину допутовао без претходне најаве, а сем са Куртијем састао се и са глеавни преговарачем Приштине у дијалогу, потпредседником косовске владе Бесником Бисљимијем.
Председник Србије Александар Вучић изјавио је након недавног састанка са Лајчаком и изасланицима француског председника Емануела Макрона и немачког канцелара Олафа Шолца, да постоји предлог "нове арматуре" дијалога са Приштином.
Састанак Куртија и Лајчака није најављен у медијима, а портпарол ЕУ за спољну и безбедносну Петер Стано рекао је за Коху да није потребно најављивати сваку посету Лајчака.
Он је додао да је реч о радној посети која се спроводи ради напретка процеса дијалога и наставка разговора о свеобухватним споразумима о нормализацији и актуелним питањима у вези са дијалогом који води ЕУ.
Мирослав Лајчак је у петак прошле недеље, заједно са изасланицима Немачке и Француске Јенсом Плетнером и Емануелом Боном, боравио у Приштини, где се састао са Куртијем.
Истог дана тројица званичника посетила су Београд и разговарала са председником Србије Александром Вучићем, пренео је Танјуг.
*(Активности „Мета“ - друштвене мреже Фејсбук и Инстаграм забрањене су у Русији као екстремистичке)
Србија, ЕУ и тзв Косово - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 10.09.2022
СРБИЈА
Запад жели да наметне Србији „пакет аранжман“ о Косову због Русије
Заставе Немачке, САД и ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 06.09.2022
СРБИЈА
„Битка“ Европе и Америке за утицај на косовско питање
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала