- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Лекић: Консензус око кандидата за мандатара међу члановима изборне већине почетна фаза

© Sputnik / Никола БижићМиодраг Лекић
Миодраг Лекић - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2022
Пратите нас
Миодраг Лекић, предсједник ДЕМОСА, и човјек чије се име помиње као најозбиљнији кандидат парламентарне већине од 30. августа 2020. године за мандатара, позвао је колеге из других партија да сви заједно изаберу кредибилну владу, а да контролни пакет демократије припада искључиво грађанима Црне Горе.
„Постигнути консензус међу свим члановима изборне већине око кандидата за мандатара јесте почетна фаза коју треба наставити максималном озбиљношћу и поштовањем уставно-демократских правила.
Као што сам истакао на заједничким састанцима, на којима се нисам ни у једном тренутку самопредлагао за мандатара, од посебног значаја јесте изграђивање повјерења у нашој коалицији, како бисмо и на тај начин могли да остваримо програмске циљеве и очекивања грађана.
У сваком случају, осмишљеним договором политичких субјеката већине укупан политички процес се враћа у оквире пуне легалности и демократских правила.
То није био у довољној мјери случај у ранијем периоду када су значајну улогу у стварања влада имали различити фактори ван уставне легалности суверене, правне и секуларне државе.
Макар било теже стварати владу на основу демократских правила и договора, позивам колеге да поштовањем демократских стандарда и политичке културе истрајемо у формирању регуларне и кредибилне владе.
Спремни да се за сваки резултат преузме конкретна појединачна и колективна одговорност пред грађанима Црне Горе.
Јер, контролни пакет демократије припада једино грађанима”, саопштио је Лекић.
Након што је један од лидера ДФ-а Андрија Мандић, јуче након пете рунде преговора, саопштио да ниједна партија нема ништа против тога да Миодраг Лекић буде мандатар 44 црногорске владе, након синоћњег састанка лидер УРA Дритан Абазовић је саопштио су се они одрекли функције премијера, али да траже „контролни пакет” владе, то јест УРА, СНП и једна мањинска партија да желе да имају једног више министра од половине у влади и да УРА тражи и да контролише сектор безбиједности. Предсједник Денмократске Црне Горе Алекса Бечић је након тога саопштио да је очигледно, када се постигао договор око мандатара, почиње са неким новим условљавањима и уцјенама.
Дритан Абазовић - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2022
РЕГИОН
Завршен састанак парламентарне већине у Црној Гори: УРА тражи безбједносни сектор
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала