- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Лекић прихватљив, али УРА, СНП и мањине желе да контролишу већину црногорске владе

Пратите нас
Преговори нове-старе већине у Црној Гори опет су запали у ћорсокак, иако се након информације да је Миодраг Лекић прихватљиво рјешење за мандатара за све из парламентарне већине чинило се да је договор близу. Разлог нових спорења је условљавање УРА, која заједно са СНП и неким мањинским странкама жели „контролни пакет“ министарских мјеста у влади.
Вијест о томе да је Миодраг Лекић предложен за новог мандатара владе Црне Горе обрадовала је народ, али вијест да УРА тражи већину министарских мјеста, дјеловала је отрежњавајуће за многе, каже професор Саво Марковић за Спутњик.

УРА, СНП и мањине траже више од половине министарских мјеста

„Миодраг Лекић је добро рјешење у овом тренутку за мандатара, ријеч је о искусном човјеку, дипломати, веома образованом, умјереном. Народ се обрадовао тој вијести, јер се чини да би Лекић могао помоћи да се криза ублажи, да се превазиђе, за потпуни излазак из кризе потребно је више времена“, каже Марковић.
Грађани су се обрадовали јер су помислили да је постигнут договор да се коначно детронизује ДПС са власти, али је став Дритана Абазовића да УРА, СНП, и мањинске странке траже више од половине министарских мјеста дјеловао отрежњавајуће, објашњава Марковић и додаје да је тај предлог сувише неоизбиљан.
„Јер бисмо дошли опет у ситуацију да се мајоризују странке које имају већину у парлaменту, у односу на број министара у влади, опет се сумња да постоји неки закулисни сценарио, који указује да можда неки имају дил са ДПС-ом“, каже професор Марковић.
Уколико се то деси, онда ће дефинитивно, како каже народ, пасти маске, истиче Марковић.
„Ако не дође до договора за формирање владе, онда људи који воде странке парламентарне већине дефинитивно показују да нијесу дорасли тој можда и незаслуженој шанси, коју су добили. Чини се да међу њима нема ауторитета који би преломио и казао - битно је да детронизујемо ДПС, а мање је битно које ће партија имати више министара у влади и ко ће персонално бити ти министри“, каже Марковић за Спутњик.
Небојша Медојевић, предсједник Покрета за промјене саопштио је Спутњику да су мале шансе да се парламентарна већина договори око формирања 44 црногорске владе, због уцјењивачког става покрета УРА.
„Траже да имају више од пола министара у влади, дакле 12 министарских мјеста за УРУ и СНП, ништа од договора.”, казао је Медојевић за Спутњик и додао да се и додао да изгледа УРА и СНП-у одговара да влада у техничком мандату траје што дуже.
Ако би УРА, СНП и мањинске странке имале већину министара у влади, лако би прегласавале и премијера.

Орочити трајање владе

Аналитичар Војин Грубач има другачији приступ формирању владе Црне Горе, он предлаже да се изађе у сусрет захтјевима УРА.
„Партије условне побједнице избора 2020. могле би престати да се вајкају у стилу „ево опет Дритан уцјењује“. Није то Дритан, то је Квинта“, објашњава Грубач.
Формула за рјешење ситуације је проста, наводи он.
„Прихватити услове ГП УРА, формирати Владу и добити изборе у Подгорици. Добијени избори у Подгорици значе крај Ђукановића. А што се тиче незадовољства, оно се лако рјешава орочавањем трајања Владе. Послије избора у Подгорици, уколико се добију, може се одмах ићи на парламентарне изборе, и тако ријешити незадовољство“, мишљења је Грубач.
Дакле, прихватиш владу, јер нам је то важно, а заузврат лимитираш њено трајање. Што си незадовољнији, трајаће краће, поручује Грубач.
Преговори око формирања 44 црногорске владе још увијек трају у Скупштини, али су у паузи опет размијењене оптужбе између представника УРАЕ, са једне, и Демократа, Уједињене и Праве Црне Горе са друге стране. Демократе су предочиле да чине још један уступак, да не траже мјеста у безбједносном сектору.
Дритан Абазовић - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2022
РЕГИОН
Завршен састанак парламентарне већине у Црној Гори: УРА тражи безбједносни сектор
Један од лидера Велике коалиције Кључ Миодраг Лекић гласао је на бирачком месту у Подгорици - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2022
РЕГИОН
Миодраг Лекић мандатар у Црној Гори?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала