Кошаркашка лопта - Sputnik Србија, 1920
Евробаскет 2022
Европско првенство у кошарци 2022. године игра се у четири државе и пет градова, а репрезентација Србије је један од водећих кандидата за висок пласман. Сва дешавања са смотре најбољих кошаркашких селекција Старог континента пратите уз Спутњик спорт.

Пољска бајка – велика као лубеница и месец

© Фото : ФИБАСрбија и Пољска
Србија и Пољска - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2022
Пратите нас
Пољаци су без дилеме сензација Евробаскета. Када нокаутирате првака Словенију (90:87) онда заслужујете да се о вама прича и пише у суперлативу. На крилима Матеуша Понитке избацили су Дончића и другове и наставили да живе своју бајку у Берлину, док је селектор Игор Миличић причао да његови кошаркаши имају лубенице између ногу, а срце као месец.
Мало је оних који су заправо веровали да унапред отписана Пољска има шта да тражи у четвртфиналу Европског првенства против моћне Словеније предвођене Луком Дончићем. Али, по ко зна који пут се у спорту показало да не постоје унапред добијени мечеви, као и да ратнички приступ игри може да засени таленат.
Чињеница је да су Словенци тим с далеко звучнијим именима, да их више цене на кошаркашој мапи, али је исто тако чињеница да су Понитка, Саторански и остали Пољаци знали шта раде у Берлину и да су захваљујући невероватном духу наставил ида живе своју бајку.
Све вести са Евробаскета пратите у нашем специјалу.
„Притисак је ту цело време, ми смо рекли да хоћемо медаље и сада смо близу медаље. Углавно, пресретни смо! Моји играчи имају ј**а као лубенице, а срце као месец. Понављам, пресрени смо где смо", биле су прве импресије селектора Игора Миличића.
Пољска је после 25 година изборила пласман у полуфинале Евробаскета, а Миличић није крио задовољство. Похвалио је све своје кошаркаше, али једног посебно. Наравно, реч је о Матеушу Понитки који је забележио трипл-дабл учинак.
„То је вероватно највећи пољски играч свих времена. Он је још млад, пред њим је будућност. Невероватан лидер, ово што је направио против Словеније. Цела екипа је направила велики посао. Да нас је неко питао пре треће четвртине да будемо ту где јесмо, прихватили бисмо. Веровали смо да можемо да играмо против Словеније, направили смо план. Послушао сам и шта су ми играчи рекли. Када се игра срцем и када се верује онда су чуда могућа. Моји играчи су играли срцем, дали смо 150 одсто", рекао је некадашњи кошаркаш Сплита, касније и неколико пољских клубова, касније и Трепче с Косова.
О пољској бајци причао је и њен главни актер Матеуш Понитка који је убацио 26 поена, имао је 16 скокова и 10 асистенција, чиме је постао тек трећи кошаркаш у историји Евробаскета који је забележио трипл-дабл учинак.
„За мене је све јасно, наш тим је дао своје срце, поносан сам на екипу. Нико није веровао у нас. Сваки турнир има своју бајку, а ми смо то овога пута. Причали смо у свлачионици пре меча, знали смо да ће утакмица бити тешка. Био сам изненађен како смо играли у првом полувремену. Били смо сјајни. Нисам то видео на овом првенству, знао сам да Словенија има одличне играче, знали смо колико су добри и како се боре. Притискали су нас у трећој четвртини, допустили смо им велику серију тада и утакмица је поново изједначена. Али, на крају смо славили“, рекао је маестрални Понитка.
Наредна препрека и „чудовиште“ у њиховој бајци у петак ће им бити репрезентација Француске, која је елиминисала после велике борбе и продужетка Италијане.
„Француска је одличан тим, нико их није схватао озбиљно. Изашли су као трећи из тешке групе, чека нас још једна тешка и захтевна утакмица“, рекао је Понитка.
А до тада Пољаци ће имати дан одмора и моћи ће широм отворених очију да наставе да живе своју бајку.
Словенија је пала, чуда су могућа, зашто не би идентичан сценарио био и против Француске...
Лука Дончић Словенија - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2022
Евробаскет 2022
Лука је прво био љут, а онда је признао: Ужасно, изневерио сам своју земљу!
Пољска славље  - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2022
Евробаскет 2022
Пази, Пољска гази!
Лука Дончић - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2022
Евробаскет 2022
Шок – Пољаци елиминисали Дончићеву Словенију!
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала