- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Руска амбасада: Лондон користи националну трагедију за геополитичке циљеве

© Sputnik / Алекс Макнотон / Уђи у базу фотографијаВестминстерска палата и мост у Лондону
Вестминстерска палата и мост у Лондону - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2022
Пратите нас
Одлуку Лондона да не позове руске представнике на погребну церемонију поводом смрти краљице Елизабете II, Москва разуме као покушај да националну трагедију искористи за геополитичке циљеве, наводи се у саопштењу Министарства иностраних послова Русије.
У саопштењу се наводи да је МИП Велике Британије обавестио амбасаду Русије у Лондону о одлуци да се уздржи од упућивања руској страни, укључујући руској амбасади, позива на погребну церемонију поводом смрти краљице Елизабете II. Као повод за такав корак, Енглези су навели специјалну војну операцију Русије у Украјини која и даље траје.
„Покушај Британије да искористи националну трагедију која је дирнула срца милиона људи у целом свету, за геополитичке циљеве ради свођења рачуна са нашом земљом у данима жалости сматрамо дубоко неморалном“, истиче се у саопштењу МИП-а.
У Министарству такође наглашавају да обједињујућа личност краљице Елизабете, која се за време своје владавине принципијелно није мешала у политику, није постала препрека разједињеним нападима Лондона, подређених решавању сопствених опортунистичких задатака.
„Са своје стране, изражавамо дубоко саучешће британском народу због великог губитка који га је задесио“, додаје се у саопштењу.
Раније је агенција ПА, позивајући се на изворе, саопштила да Влада Велике Британије није послала позивнице за сахрану краљице Елизабете представницима Русије, Белорусије и Мјанмара.
Претходно је портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио да се лично присуство руског председника Владимира Путина на сахрани британске краљице не разматра.
Елизабета II умрла је у 96. години у замку Балморал у Шкотској. Она је владала најдуже од свих у британској историји – 70 година и седам месеци. Нови монарх постао је њен најстарији син – 73. годишњи Чарлс, који је узео име Чарлс III.
Опело ће бити одржано у Вестминстерској опатији.
Четири дана пре сахране, тело краљице Елизабете Друге биће изложено у Вестминстер холу, згради која припада комплексу британског парламента, како би грађани могли да јој одају почаст.
Посмртни остаци краљице Елизабете - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2022
СВЕТ
Ковчег са телом Елизабете Друге стигао у Бакингемску палату
Краљица Елизабета Друга - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2022
СВЕТ
Гласови побуне међу чланицама Комонвелта: Доста више монархије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала