Кошаркашка лопта - Sputnik Србија, 1920
Евробаскет 2022
Европско првенство у кошарци 2022. године игра се у четири државе и пет градова, а репрезентација Србије је један од водећих кандидата за висок пласман. Сва дешавања са смотре најбољих кошаркашких селекција Старог континента пратите уз Спутњик спорт.

Огласио се и Даниловић: Резултат на Евробаскету је неуспех, а увреде примитивне

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредраг Даниловић на комеморацији Душану Дуди Ивковићу
Предраг Даниловић на комеморацији Душану Дуди Ивковићу  - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2022
Пратите нас
После обраћања Светислава Пешића, први коментар након елиминације Србије са Евробаскета дао је и Предраг Даниловић, председник Кошаркашког савеза Србије.
Даниловић је захавалан играчима на издвојеном времену за национални тим и цени што су дали све од себе играјући за репрезентацију.
„На првом месту желим да одам признање свим играчима који су своје слободно време посветили националном тиму. Ни једног тренутка нисам приметио да код било кога од њих постоји било каква врста резерве. Напротив, види се да су били максимално посвећени, неки су ишли и преко својих здравствених могућности само да би били уз тим и помогли својим друговима. То је нешто што треба истаћи и што треба ценити, а не прихватити здраво за готово“, желео је да истакне Даниловић.
Свестан је и председник КСС-а да елиминација у осмини финала за селекцију која је била фаворит да освоји шампионат јесте неуспех, о којем је говорио и Пешић.
„Резултат који је на Европском првенству остварен представља неуспех. Сигурно је играчима елиминација најтеже пала, затим стручном штабу па тек онда свима нама. Нећу ништа ново рећи ако поновим да велики део лепоте и суровости спорта стају у једну реч, а то је неизвесност. После низа јако добрих утакмица овог лета, дошло је тих десетак кобних минута против Италије и турнир је за нас био готов. Овог пута нисмо успели, али верујем да ће ова екипа, уколико буде наставила да се окупља и додатно уиграва донети нашој земљи успехе за понос. Нисмо једина репрезентација која је овог лета имала мањак времена за уигравање, а у каснијој фази шампионата се видело колико је уиграност важна. Kључно је да останемо заједно и да верујемо једни другима. Могли сте чути изјаву нашег капитена, Владимира Лучића по доласку на аеродром у Београду. Момци су прави, ту су једни за друге и чврсто верујем у њих, селектора Пешића и то да ће континуитет њиховог заједничког рада донети успех“, објаснио је Даниловић.
Међутим, Даниловић је оштро осудио вређање селектора и играча. Сматра да свако има право на критику, али да не сме да вређа.
„Овим путем желим да истакнем и осудим неке ствари којима нисам желео да дајем публицитет до завршетка такмичења, како не бих додатно скретао фокус са онога што је најважније, а то је терен. Веома ружна вређања која су се могла чути и видети током припрема, а касније и током шампионата, па и након елиминације су велика срамота на првом месту оних који су такве ствари били у стању да изговоре. У питању је примитивизам од којег се у јавном простору морамо заштитити и који мора бити најоштрије осуђен. Kошаркашки савез Србије и ја као председник Савеза ћемо увек бити ту да заштитимо како селектора тако и наше играче од таквих ствари. Kритике нису спорне, ми јесмо заслужили критике и нарочито су пожељне оне критике из којих можемо да извучемо нешто корисно за будућност. Али мора се јасно направити разлика између критика и примитивних увреда које смо нажалост имали прилику да чујемо и видимо“, истакао је Даниловић.
У новембру следи наставак квалификација за Светско првенство и сада је Савез усмерен искључиво на те утакмице.
„Следи нам наставак квалификација за одлазак на Светско првенство. Искрено се надам да ће проблеми који су на првом месту изазвани календаром такмичења бити у што већој мери превазиђени уз узајамно разумевање клубова, Савеза и селектора. Утакмице против Велике Британије и Турске су од кључног значаја и већ сада желим да позовем све који изражавају забринутост за српску кошарку, да ту бригу покажу тако што ће стати уз национални тим у овим квалификацијама“, закључио је Даниловић.
Анкета
Ко је највећи кривац за неуспех Србије на Евробаскту?
Ненад Миљеновић - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2022
Евробаскет 2022
Миљеновићева асистенција: Како је заустављен Лука Дончић
Игор Миличић - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2022
Евробаскет 2022
Ко се сада сетио у Хрватској – и шта се радило против Србије
Словенија - Босна и Херцеговина - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2022
Евробаскет 2022
Луђе од овога – не може
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала