Кошаркашка лопта - Sputnik Србија, 1920
Евробаскет 2022
Европско првенство у кошарци 2022. године игра се у четири државе и пет градова, а репрезентација Србије је један од водећих кандидата за висок пласман. Сва дешавања са смотре најбољих кошаркашких селекција Старог континента пратите уз Спутњик спорт.

Миљеновићева асистенција: Како је заустављен Лука Дончић

© SputnikНенад Миљеновић
Ненад Миљеновић - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2022
Пратите нас
У току Европског првенства у кошарци многе очи биле су упрте у Николу Јокића и Василија Мицића, а колумниста Спутњика спорта управо је њихов некадашњи саиграч из Меге и бивши кошаркаш Партизана – Ненад Миљеновић. Овога пута је на реду анализа четвртфинала.
НЕМАЧКА - ГРЧКА
Немачка је одиграла најбољу утакмицу у најважнијем тренутку турнира и заслужено отишла у борбу за медаље. Физички су одговорили на најјаче оружје Грчке, шутирали изванредно (17/31 за три поена) и одиграли сјајну тимску одбрану на Јанису. Грчка је преузимала све пикове и то је Немачка сваки пут користила испод коша, високи играчи Немачке су лако кажњавали бекове Грчке.
На крају је Итудис морао да игра са нижом петорком и стави Јаниса на Шрудера како би избегао такве мане на преузимању, али је разлика била већ превелика. Јанис је нападачки свој део урадио, али је недостајала помоћ спољне линије, пре свега Дорсија на начин на који је играо у групној фази турнира. Ипак, утисак је да Грчка дефанзивно није успела на време да се адаптира и то их је коштало пораза. Немачка је одиграла врхунску утакмицу и мислим да са оваквим нивоом игре, тешко може било ко да их савлада.
ШПАНИЈА - ФИНСКА
Финска је комбинованим и агресивним одбранама на пику (искакање, па затим преузимање) успела да избаци Шпанију из нападачког ритма и ситуација у које су желели да уђу. На то су и нападачки били веома расположени, играли су као и иначе са петорицом играча широко и Шпанија није успела да одговори брзином и агресивношћу. Друго полувреме можда и очекивана реакција Шпаније, дефанзивно су играли изузетно агресивно на бекове Финске и тиме су их отерали далеко од коша. Напад Финске више није имао ту течност и прецизност у решењима.
Све вести са Евробаскета пратите у нашем специјалу.
Нападачки је Шпанија упростила игру у другом полувремену. Играли су углавном пик ен рол преко Лоренца Брауна и Вилија Ернангомеза на празној страни из чега су правили предност јер Финска нема високе играче који могу да парирају Ернангомезу. На то, сјајна рола дефанзивно Алберта Диаза, тројке Рудија Фернандеза и поени Дарија Бризуеле били су довољни за пролаз. Финска је заиста оставила одличан утисак на првенству и гледаћемо је и наредне године на Светском шампионату.
ФРАНЦУСКА - ИТАЛИЈА
Одмах смо на почетку меча видели адаптацију Француске на пик ен поп Италије који је Србији задавао највише проблема. Бранили су „у дропу“ са Гобером, ризиковали су шут бекова Италије из дриблинга, али уколико би се одлучили за продор, улазили би у аутоматско преузимање. Тиме су успорили проток лопте Италије чак и по цену да неколико пута буду кажњени испод коша када је Мели остајао у предности са бековима Француске.
Међутим, Италија је показала да није само екипа која зависи од шута, играли су одличну и физичку одбрану и били надомак победе. Француска је поново имала (као и на свакој утакмици) период без идеје у нападу и поново се у правим тренуцима појавио Тома Ертел. Две јако важне тројке и одлична решења у сарадњи са Гобером, као и погодак за продужетак. Треба напоменути и кош Тарпија из скока у нападу на 40 секунди пре краја на четири разлике за Италију без којег би одлазак у продужетак вероватно постао недостижан.
СЛОВЕНИЈА - ПОЉСКА
Ово нико није могао да очекује. Пољска је шокирала цео кошаркашки свет и избацила са првенства Луку Дончића и европског шампиона Словенију. Огромна енегија, сјајан дефанзиван план на Дончићу - агресивно искакање на пику да би се Лука решио лопте и на граници удвајања на свакој изолацији Дончића.
Физички су му пружили велики отпор, нису му дали ништа лако и уз инспирисан напад Понитке и Слотера су увели Словенију у велику нервозу. На крилима нестварне енергије Јаке Блажића, Словенија се вратила и дошла у прилику да победи утакмицу. Међутим, поново нису имали мирноћу у нападу, уз неколико дефанзивних пропуста испустили су предност и изгубили меч. Остаје утисак да је Словенија била пренервозна током целог првенства, константна прича са судијама, нестрпљење у нападу и два пораза на овом првенству од објективно слабијих екипа од њих - БиХ и Пољске, мислим да нису случајна.
Као што сви знамо, полуфинала ће бити без три највеће звезде турнира - Јокића, Дончића и Јаниса. Њихове репрезентације су била три највећа фаворита за медаље пред првенство, али порука која је послата по мени је прилично добра за кошарку. Није неопходан НБА суперстар да би се ушло у конкуренцију за медаље и могуће је квалитетном тимском кошарком доћи до резултата, а то значи да свака репрезентација може да се нада и да има шансу.
Желео бих и да нагласим акценат среће на оваквим турнирима. Француска је два пута била на ивици испадања, два слободна бацања најбољих играча противника, и сва четири промашаја. Испадање у осмини финала и полуфинале са Пољском и потенцијално финале је драматична разлика. Овако ћемо окарактерисати турнир Француске као успешан, а били су тако близу огромног неуспеха.
Због чега сам навео овај пример?
Моје мишљење је да је репрезентација Србије оставила одличан утисак у протеклом циклусу од месец дана. Јасно је да ћемо лето окарактерисати као резултатски неуспешно, али сам процес мислим да је био јако добар. Игра која је изгледала одлично, велике победе против јаких ривала у квалификацијама, пет доминантних победа у групној фази и један пораз у турнирском систему такмичењу, који као што видимо, свакоме може да се деси. Мислим да кроз призму будућности, не треба да гледамо само крајњи резултат већ цео процес и да ли смо на правом путу и у правим рукама за ствари које долазе.
Ненад Миљеновић - Sputnik Србија, 1920, 12.09.2022
Евробаскет 2022
Миљеновићева асистенција: Обрушавање притиска и један кључни детаљ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала