- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Си Ђинпинг позвао чланице ШОС-а да се заједно боре против „обојених револуција“

© AP Photo / Selim ChtaytiСи Ђинпинг
Си Ђинпинг - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2022
Пратите нас
Председник Кине Си Ђинпинг позвао је земље-чланице Шангајске организације за сарадњу (ШОС) да се међусобно подржавају у напорима да заштите своју безбедност и да се супротставе покушајима спољних сила да на њиховој територији организују такозване „обојене револуције“.
„Треба међусобно подржавати напоре да се заштите безбедност и интереси развоја. Важно је да не дозволимо покушаје спољних сила да испровоцирају 'обојене револуције', да се заједно супротставимо мешању у унутрашње ствари других земаља ни под каквим изговорима“, рекао је председник Кине на седници лидера земаља ШОС-а у ужем саставу.
Самит ШОС-а одржава се у узбекистанском граду Самарканду 15. и 16. септембра.
ШОС је међународна организација основана 2001. године. Њене чланице су Индија, Казахстан, Кина, Киргистан, Русија, Таџикистан, Пакистан и Узбекистан. Земље посматрачи су Авганистан, Белорусија, Иран и Монголија, а партнерске земље – Азербејџан, Јерменија, Камбоџа, Непал, Турска и Шри Ланка.
На самиту ШОС-а у Душанбеу у септембру 2021. године покренута је процедура за пријем Ирана у организацију и додељивање статуса партнера у дијалогу Египту, Катару и Саудијској Арабији. Ове године Белорусија је званично поднела захтев за улазак у ШОС као пуноправна чланица.
Председник Русије Владимир Путин и председник Кине Си Ђинпинг на састанку у Самарканду - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2022
РУСИЈА
Започета процедура пријема Белорусије у ШОС, Иран потписује меморандум о партнерству
Заставе држава-учесница Самита ШОС у Самарканду - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2022
РУСИЈА
Путин на Самиту ШОС, одржава се састанак у ужем формату /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала