Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Зашто је значајан сусрет Вучића и Орбана – у јако осетљивом тренутку

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Србије Александар Вучић одликовао је мађарског премијера Виктора Орбана
Председник Србије Александар Вучић одликовао је мађарског премијера Виктора Орбана - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2022
Пратите нас
Сарадња Србије и Мађарске изузетно је важна по бројним питањима, тим пре јер су обе земље, свака на свој начин, под озбиљним притиском - Србија по питању КиМ, а Мађарска због свог става по питању даљих мера против Русије, оцењује политиколог др Александар Митић, поводом сусрета председника Вучића са мађарским премијером Орбаном у Београду.
Како каже, јасно је да до састанка Вучића и Орбана долази у врло осетљивом геополитичком тренутку, будући да у контексту кризе у Украјини и недавне контраофанзиве украјинских снага, расту одређена очекивања на Западу да би овај сукоб морао да се решава на војни начин, а не политичким средствима.

Осетљив тренутак

Често се, додаје, може чути да Мађарска представља симбол нејединства унутар Уније по питању мера против Руске Федерације, иако, примећује, Мађари имају подршку неких других држава и актера у погледу отпора даљем санкционисању Русије, нарочито када је реч о гасу.
„Са друге стране, инсистирање на томе да се одређена питања у погледу Косова и Метохије реше врло брзо представља врло опасан тренд и тактичку клопку за Србију, па су нашој земљи потребни партнери који разумеју да је било какво хитно решавање питање КиМ апсолутно немогуће и да би било неодрживо. Мислим да председник Вучић у том смислу рачуна на подршку премијера Орбана, без обзира на то што је Мађарска признала проглашење независности Косова“, сматра Митић.
Према његовим речима, до сусрета у Београду је дошло у тренутку када се најављују тешка јесен и зима у енергетском смислу, па је билатерална сарадња двеју земаља по питању складиштења гаса и Балканског тока изузетно важна.
„Не треба заборавити и да је посета мађарског премијера дошла уочи самита Шангајске организације за сарадњу у Самарканду и верујем да је и то била тема састанка, с обзиром на то да су и Србија и Мађарска одлични партнери са Русијом и Кином, кључним земаљама ШОС-а. Сарадња Србије и Мађарске је изузетно важна и због питања Републике Српске, па је у том смислу значајно и што је Милорад Додик у Београду разговарао са Орбаном, уочи избора заказаних за 2. октобар. Мислим да је Мађарска у том погледу показала доста разумевања и уравнотежен став и покушавала да се унутар европских институција не иде у даљу ескалацију против Републике Српске“, истиче Митић.
Коначно, истиче научни сарадник Института за међународну политику и привреду, овај састанак треба посматрати и у контексту критика Европског парламента на рачун Мађарске због урушавања европских вредности, критика које су и Србији последњих година добро познате.

Потврда стратешког партнерства

Како за Спутњик каже дипломата у пензији Зоран Миливојевић, посета мађарског премијера Србији представља потврду стратешког партнерства две суседне земље, а посебно је значајна у контексту регионалног и геополитичког тренутка у коме се одвија.
„И једна и друга страна су репрезенти суверенистичке политике, политике која одговара државним и националним интересима земаља у ово време глобалних надметања и одсуства принципа, стандарда и норми међународног права. У том смислу је овај сусрет и сарадња Србије и Мађарске потврда да једна осовина на овом нашем трусном подручју функционише, да постоје елементи који оснажују стабилност и мир, и да није све изгубљено када је реч о томе шта значи суверенитет и територијални интегритет, шта значи државотворност и шта значе корени”, оцењује Миливојевић.
Према његовим речима, Мађарска, без обзира на то што је чланица НАТО и Европске уније која је признала независност Косова, ипак показује да у погледу косовског питања разуме позицију Србије:
„Мађарска је у том смислу ипак на позицији реалполитике, схвата вредност својих односа са Србијом и њен значај на овим просторима, па у том смислу и доприноси миру и стабилности у овом региону“.
Изузетно је значајна, примећује наш саговорник, сагласност мађарске и српске стране да политика санкција према Русији нема никаквог смисла, па су у том контексту врло значајне и гаранције двеју влада да ће бити у потпуности солидарне везано за кризу са којој ћемо се суочити – по питању хране и енергије.
„Европа ће у врло кратком временском року, управо по ова два питања која су од виталног значаја, спознати да је политика санкција контрапродуктивна. Европа већ трпи штету због ових потеза и сада је потпуно јасно да је она већа жртва санкција него Русија према којој су санкције усмерене. У том смислу је од капиталног значаја сусрет врха мађарске и српке власти у Београду и сагласност у погледу значаја питања хране и енергије, као и санкција генерално, а посебно према Русији”, указује Миливојевић.
Он додаје да су српске власти последњих дана поновиле да неће уводити санкције Москви.
„Позиција Србије је у том смислу и приципијелна и интересна, али подршка Мађарске, земље која је чланица и НАТО и ЕУ, показује колико морамо да водимо рачуна о реалполитици, о свету у коме живимо и о значају међусобних односа. Уверен сам да ће се већ за неколико месеци показати колико су и Мађарска и Србија биле у праву”, истиче Зоран Миливојевић.

Орбан говори оно што други шапућу

И Александар Митић сматра да је сасвим сигурно да поруке које је Виктор Орбан изнео по питању неефективности санкција Русији дају ветар у леђа ставу Србије да не уводи санкције.
„Мислим да би тај став остао непромењен и без Орбанових порука, али је чињеница да Орбан отворено говори нешто што многи на Западу, аналитичари, медији, политички кругови, па и читаве земље, заправо шапућу, али се не усуђују да кажу на јавној сцени. Јасно је да санкције не дају резултате и да не могу ништа да промене, а док други шапућу, Орбан јасно и без страха упозорава на све последице које постоје и које ће тек настати због досадашње политике санкционисања”, закључује Митић за Спутњик.
Председник Србије Александар Вучић састао се у петак са премијером Мађарске Виктором Орбаном и уручио му уручио Орден Републике Србије на великој огрлици за изузетне заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа две земље.
Председник Србије Александар Вучић одликовао је мађарског премијера Виктора Орбана - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2022
СРБИЈА
Вучић одликовао Орбана највишим орденом Србије: „Имамо заједничку мисију“ /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала