- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Бајден запретио Русији последицама, ако Москва примени нуклеарно оружје

© AP Photo / Alex BrandonАмерички председник Џозеф Бајден
Амерички председник Џозеф Бајден - Sputnik Србија, 1920, 17.09.2022
Пратите нас
Амерички председник Џозеф Бајден запретио је Русији последицама ако употреби тактичко нуклеарно или хемијско оружје у Украјини.
„Мислите ли да бих вам рекао да сигурно знам... Наравно да вам нећу рећи... Биће последица. Били би још више изопштени у свету него што су икада били. А у зависности од обима тога шта они раде, одредићемо какав ће одговор уследити“, рекао је Бајден у интервјуу за „Си-Би-Ес“, одбивши да прецизира како би САД могле да одреагују у таквом случају.
Према његовом мишљењу, употреба нуклеарног оружја „променила би облик рата више него ишта од Другог светског рата“.
У историји човечанства постојала су само два случаја борбене употребе нуклеарног оружја – то су атомско бомбардовање Јапана, које су Сједињене Америчке Државе извеле у августу 1945. године. Од експлозије и њених последица у Хирошими страдало је 140.000 људи од од 350.000 становника, а у Нагасакију – 74.000. Огромна већина жртава атомског бомбардовања су цивили.
По мишљењу многих стручњака, са војног становишта бомбардовање два јапанска града не може се објаснити, јер су победу над милитаристичким Јапаном, савезником нацистичке Немачке, углавном обезбедиле совјетске трупе поразивши милионску Квантунгску армију.
Министар одбране Сергеј Шојгу изјавио је у августу да су тврдње о могућности употребе хемијског оружја у специјалној операцији у Украјини апсурдне. Он је подсетио да је Русија, за разлику од САД, потпуно уништила ову врсту оружја још 2017. године у оквиру међународних обавеза. Шојгу је приметио да су провокације са употребом отровних супстанци постале обележје такозваних друштвених организација које спонзорише Запад, попут Белих шлемова у Сирији.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Одржан састанак Рјабков-Нуланд: Москва не искључује ново заоштравање са Америком - Sputnik Србија, 1920, 02.09.2022
Специјална операција у Украјини
Русија упозорава: Америка је на ивици да постане страна у сукобу у Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала