Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Срби мислили да стиже асфалт: Како су на северу Косова и Метохије никле базе албанских специјалаца

© Sputnik / Теодор АнастасијевићПолиција тзв. Косова (РОСУ)
Полиција тзв. Косова (РОСУ) - Sputnik Србија, 1920, 17.09.2022
Пратите нас
Изградња база Косовских специјалних јединица на северу Косова и Метохије одвијала се у тишини, локалном становништву није омогућено ни да приђу својим имањима док је трајало пробијање пута, новинарским екипама је забрањено да сниме градилиште уз речи косовских специјалаца да је то због њихове безбедности.
Онда су, одједном, помпезно, уз камере и на брзину ова места обилазили косовски званичници. Ту су предњачили министар унутрашњих послова Џељаљ Свечља и премијер Аљбин Курти.

Уместо асфалта стигле албанске базе

Њихова „екскурзија“ севером трајала је тек толико да се забележи неколико фотографија или неки видео клип који је касније презентован на друштвеним мрежама. Ипак и то је било довољно да се међу косовским Албанцима изнова поведе прича о суверенитету, а да се заборави на економски опустошено Косово са највећом стопом незапосленог становништва, Косово у ком се школско звоно не чује ни пола месеца после предвиђеног наставног плана, а све услед штрајка просветара, Косово које клизи ка полицијској диктатури, али само за припаднике српског народа.
© Sputnik / Теодор АнастасијевићИзградња базе Јасеновик за тзв. полицију Косова
Изградња базе Јасеновик за тзв. полицију Косова - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2022
Изградња базе Јасеновик за тзв. полицију Косова
Изградња база на северу КиМ почела је, према речима локалног становништва у Зубином Потоку и Лепосавићу још у фебруару, тада су долазили булдожери и камиони, а локалци су помислили да ће им неко асфалтирати пут до њива, шума и ливада.
Након извесног времена на градилишту су се преко ноћи појавиле специјалне јединице косовске полиције са до зуба наоружаним маскираним људима. Путеви су потпуно блокирани, а тешка механизација почела је са припремама за изградњу некаквих база.

Жалбе нису вределе

Грађани Зубиног Потока су се жалили локалној самоуправи, а када је на терен изашао општински службеник који је, у пратњи полиције из Полицијске станице у Зубином Потоку требало да уручи решење извођачу радова о обустави градње, сачекали су га специјалци који ни њему ни колегама из Зубиног Потока нису дозволили да дође до места на ком се изводе радови.
© Sputnik / Теодор АнастасијевићИзградња базе Јасеновик за тзв. полицију Косова
Изградња базе Јасеновик за тзв. полицију Косова - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2022
Изградња базе Јасеновик за тзв. полицију Косова
Градоначелник Лепосавића Зоран Тодић је, такође, попут службеника у општини Зубин Поток, изјавио да специјалци немају шта да траже у Лепосавићу.
„Никакве специјалне јединице косовске полиције са дугим цевима и оклопним транспортерима немају овде шта да траже. То изазива додатни страх и говори какве су намере Приштине. Морамо да се вратимо у пређашње стање и да они напусте простор где живи већинско српско становништво. Ми имамо регионалну локалну полицију сачињену према етничкој структури. На ове проблеме указујемо Кфору, апелујемо да Кфор и полиција региона север може да борави овде, у коју колико-толико имамо поверење, у односу на ове специјалне јединице који долазе у пуној ратној опреми“, навео је Тодић.

Ћуте и странци

Базе се и даље раде пуном паром, Срби и њихови представници се узалудно жале и покушавају да допру до међународне заједнице и да наиђу на њихово разумевање.
© Sputnik / Теодор АнастасијевићПолиција тзв. Косова (РОСУ)
Полиција тзв. Косова (РОСУ) - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2022
Полиција тзв. Косова (РОСУ)
Мештани Зубиног Потока кажу да је сада јасно зашто су инсистирали и Кфор и земље Квинте да се путеви не смеју блокирати.
Барикаде су биле једини начин да се види да су Срби незадовољни и да се над њима врши најстрашнији притисак, тортура која траје и све то у циљу тихог исељавања и нестанка Срба са ових простора.
Скупштина Србије - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2022
СРБИЈА
Порука из Београда која је унела мало мира Србима на северу Косова
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала