- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Кува ли Запад нешто ново: Тајван и Косово – ко ће коме да послужи за шта?

© AP Photo / Hektor PustinaАлбанац са америчком заставом
Албанац са америчком заставом - Sputnik Србија, 1920, 18.09.2022
Пратите нас
Случајно или не, тек у исто време када Запад притиска Београд по питању Косова и Метохије, а Америка изазива Кину мешајући се у питање Тајвана, Тајпеј је нашао за сходно да помогне економски развој Приштине, преко пројекта који ће помоћи младим косовским Албанцима да „лакше нађу посао“.
Ако дође до сукоба Тајвана и Кине претпоставка је да ће Запад тражити да се Србија определи да ли је за Тајван или Кину, а ту ће Приштина бити сервилна Западу као и увек, што ће Србији створити додатно притисак, мишљење је саговорника Спутњика.

Америка заједнички именитељ

Наиме, Тајван жели независност од Кине, а Приштина иако је једнострано прогласила независност од Србије, не може даље без признања Београда. Званичник Тајвана у Приштини рекао је поводом овог пројекта „запошљавања“ да „Тајван није само донатор, већ и партнер у националном развоју Косова“.
Тајван - Sputnik Србија, 1920, 04.09.2022
СВЕТ
Америка преко Тајвана испробава „украјински сценарио“, али Кину неће лако испровоцирати
Ако ово поткрепимо тренутним политичким дешавањима на обе стране, оставља се простор за питање шта Косово може да учини за Тајван, а шта Тајван за Косово ако им је заједнички именитељ – амерички интерес.
Политички аналитичар др Дејан Вук Станковић у свему назире нову припрему Америке да преко Приштине притисне Србију за нека могућа будуће опредељења.
„Кроз сарадњу Тајвана и Косова интригира се српска јавност. Дакле, неће Косово имати ништа од Тајвана, осим ако дође до ескалације сукоба између Тајвана и Кине, када би се формулисао нови притисак на Србију и тражило од ње ново опредељење, слично овоме што се тражи по питању Украјине,“ мишљења је Станковић.

Сецесионизам на Тајвану

Дакле, појашњава он, ако до тог сукоба дође, претпоставка је да ће Запад тражити да се Србија определи да ли је за Тајван или Кину.
„Пошто Косово сасвим зависи од Запада, оно ће увек да иде корак или два испред оних који чине Запад и оних који су њихови сателити јер њима је преко потребна та западна помоћ. Тако да би Косово подршком учврстило позицију у очима Америке јер би се определило против Кине по истом моделу по коме сада опредељује између Русије и Украјине,“ закључује Станковић.
Павловић каже да ако конкретно говоримо о Америци, сигурно је да њима не прија пројекција ствари какве данас имамо, а то је да ће их Кина кроз 50, а можда и 30 година престићи као економска, а можда и војна сила.
„Сигурно да је посета Ненси Пелоси Тајвану била индикативна у односу на спољнополитичке потезе које Америка вуче на далеком истоку. Тајван је свакако релевантан и занимљив сада по питању сецесионистичких покрета иако он сам по себи није сецесионистички покрет ни у техничком смислу зато што је он остатак изворне царске Кине која се због пораста комунистичког режима се „преселила“ на острво и наставила да постоји, а де факто је од себе направио нову државу,“ објашњава Павловић.

Тајван & Косово

Из тих разлога је, додаје он, Тајван највећа претња по кинеску безбедност и Кина га као таквог и идентификује.
„Зато што је одлично позициониран да се преко њега дестабилизује Кина у сваком смислу. Како у економском тако и у војном. Пошто је Кина у последњих 30 година једна од водећих сила, а пројектује се да ће у будућности бити и водећа светска сила, ако не у униполарном свету, што она и не жели онда сигурно у мултиполарном свету, наравно да друге светске силе виде Тајван као одскочну даску за утицај на Кину и на спречавање њеног даљег развоја,“ објашњава саговорник Спутњика.
Подсећања ради, Тајван је међу првима признао Косово као државу иако то Кина није урадила. Тајван као независну државу иначе признаје око 20 држава. До 1972 године је био у УН и СБ али је место морао да уступи Народној Републици Кини пошто су склопили договор „Политика једне Кине“ по којој се Тајван и Народна Република Кина сматрају једном државом са две владе које се међусобно не признају.
Кинеска и америчка застава - Sputnik Србија, 1920, 30.08.2022
СВЕТ
„Прекините одмах“: Кинеско упозорење Бајдену због продаје оружја Тајвану
Емануел Макрон и Олаф Шолц - Sputnik Србија, 1920, 18.09.2022
СРБИЈА
Албански медији: Детаљи плана Макрона и Шолца за Космет
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала