Кошаркашка лопта - Sputnik Србија, 1920
Евробаскет 2022
Европско првенство у кошарци 2022. године игра се у четири државе и пет градова, а репрезентација Србије је један од водећих кандидата за висок пласман. Сва дешавања са смотре најбољих кошаркашких селекција Старог континента пратите уз Спутњик спорт.

Шпанија као Србија – од пре 13 година: „Папир је једно, терен нешто друго“

© Фото : ФИБАШпанија Француска
Шпанија Француска - Sputnik Србија, 1920, 19.09.2022
Пратите нас
Кошаркашка репрезентације Шпаније по четврти пут је постала првак Европе, а утиске о финалу са Француском за Спутњик изнео је српски кошаркаш и играч руске Локомотиве Иван Паунић који је један део своје каријере провео у шпанској Фуенлабради.
Када је почело Европско првенство у кошарци, Србија Грчка и Словенија били су фаворити због великих НБА звезда у тиму, док је Француска била одмах до њих.
Шпанију су након завршетка каријере браће Гасол, Хуана Карлоса Навара и повреде Серхиа Љуља готово сви стручњаци отписали у борби за медаљу, али су заборавили а психолошки аспект и менталитет Шпаније који је пренет и на подмлађену екипу.
Иван Паунић, бивши српски репрезентативац, коментарисао је финале Евробаскета и сложио се да је победа Шпаније изненађење.
„Шпанија на почетку Евробаскета није добијала велике шансе да ће узети медаљу. Највећу шансу имале су Србија, Словенија и Грчка због Јаниса, Јокића и Дончића. Показало се да не мора да значи, папир је једно, терен је друго. Шпанци су са једном можда најслабијом репрезентацијом у 20 година, с обзиром на играче какви су играли, показали велику жељу, карактер, пожртвованост, а Скариола је показао да је мађионичар, успео је да доведе репрезентацију до финала и у финалу направи спектакл. Треба добити Француску која има бруталну екипу и врхунске играче, али једнодставно момци су показали да имају велику жељу. Огромно изненађење, Шпанија је увек била репрезентација која се убраја у прве три за медаљу, али ово је неки други састав младих играча жедних успеха“, истакао је Паунић.
Паунић је био део младе екипе која је на Евробаскету 2009. године у Пољској освојила сребро,када су изгубили управо од Шпаније. Тадашњи подмлађени тим Србије Паунић упоређује са новим/старим шампионом Европе.

„Драго ми је због њих, гледајући их синоћ подсетили су ме на нашу репрезентацију 2009. године када сам и ја играо и када је било шест седам младих играча. Тада смо били најмлађа репрезентација на првенству и сигурно смо имали најмање шансе да можемо да дођемо до полуфинала и финала, али смо узели медаљу. Подсетили су ме на ту годину и стварно свака част момцима, пред њима су велике каријере“, сматра Паунић.

Српски кошаркаш верује да је Турска имала победу у својим рукама против Француске у осмини финала коју је испустила грешком Фуркана Коркмаза у последњим секундама меча. Иако су на папиру фаворити било је јасно после тесних утакмица са Турском и Италијом да ће се тешко изборити са ритмом Шпаније.
Турци су несрећно испали, на папиру Французи имају неколико НБА и евролигашких играча, састав је врхунски. Међутим, играо сам у Шпанији, они су јако незгодни. Екипи која уђе у њихов ритам је јако тешко, игра из транзиције, шутира се доста тројки, најбољи су у томе. Сви су невероватно погађали, Француска је ушла у тај њихов ритам брзе кошарке, транзиције са два три паса и брзим отвореним шутевима што су Шпанци користили. Заслужено је Шпанија победила и освојила злато“, јасан је Паунић.
Брза игра једна је од најквалитетнијих одлика шпанског тима.

„Када се набрајају шпански играчи само се најежиш. Њихов менталитет и стил кошарке није свакидашњи. Играју колеџ кошарку где се доста трчи, са доста контри, сваки играч који је слободан узима шут. Некима то изгледа чудно, али то је њихова игра. Били су јако добри у одбрани, преузимали су доста тешких ситуација, из добре одбране и брзе транзиције су налазили шутеве и погађали све што шутну“, истакао је Паунић.

Када је реч о наступу српске репрезентације Паунић нема шта да замери кошаркашима за које верује да су били пожртвовани и да ће након пораза у осмини финала извући позитивне ствари.
„Увек смо ми сви најпаметнији као нација кад се нешто заврши, сви знамо шта је требало да се уради. Мени се екипа јако свидела јер су били пожртвовани, стварно су се борили, видео сам да подржавају један другог, видела се здрава хемија, није било искакања из колосека. Најтеже утакмице су осмина финала и четвртфинала где немаш поправни меч. Деси ти се лош дан, немаш концентрације, енергије, другој се репрезентацији посрећи, и онда буде да је то велики скандал. Треба извући позитивне ствари, видети где су биле грешке на терену и ван терена и на следећим првенствима направити да се то не дешава“, истакао је Паунић.
Кошаркаш Локомотиве истакао је да је на репрезентацији био велики притисак и да у тим ситуацијама екипа лако стане у кључном тренутку.
Од самог почетка првенства је на репрезентацији био велики притисак. Најјачи смо, освајамо, нико нам не може ништа. Кад се направи таква прича увек се заврши како не треба. Жао ми је што се то десило, момци су деловали лепо на терену. У осмини финала деловали су лоше, без концентрације, али деси се тја један дан који сруши све карте и остави те без медаље. Јако ми је тешко, али сигуран сам да ћемо извући поуку јер смо ми ипак земља кошарке и заслужујемо да будемо у прва три тима“, закључио је Иван Паунић за Спутњик.
Серђо Скариоло - Sputnik Србија, 1920, 19.09.2022
Евробаскет 2022
Италијан претекао српску легенду и достигао славног Совјета
Јоханес Војтман - Sputnik Србија, 1920, 19.09.2022
Евробаскет 2022
Немачки „тајни агент“ је прошао школу у Москви
Руди Фернандес - Sputnik Србија, 1920, 19.09.2022
Евробаскет 2022
Шпанац обукао дрес легенде па бризнуо у плач – најемотивнији детаљ финала /фото и видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала