Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Саветник на специјалном задатку: Приштина прелива тензије на југ Србије

© AFP 2023 / Саша ЂорђевићАлбанци на протесту у Бујановцу
Албанци на протесту у Бујановцу - Sputnik Србија, 1920, 20.09.2022
Пратите нас
Први човек владe привремених институција у Приштини Аљбин Курти именовао је Ардиту Синани за политичку саветницу Канцеларије за Прешево, Бујановац и Медвеђу, што је корак до отварање ове канцеларије која би по речима Рагми Мустафе, лидерa Демократске партије Албанца, требало да буде пандан Канцеларији за Косово и Метохију Владе Србије.
Мустафа истиче да је оваква канцеларија потребна Албанцима на југу Србије, односно, како је рекао, „Прешевској долини“ као би имали иста права као и Срби на Косову и Метохији.

Куртијев реципроцитет

„Канцеларија би требала да функционише слично као што функционише Канцеларија Владе Србије за Србе на Косову. Наравно, да је ово ствар реципроцитета – оно што ради Србија за Србе са Косова, то ће радити Влада Косова за Албанце у „Прешевској долини“,“ истиче Мустафа.
Ненад Митровић, посланик у Општини Бујановац међутим тврди да ова Канцеларија није никакав пандан Канцеларији за Косово и Метохију, већ да се иза свега крије Куртијева намера да подржи неку од албанских опција за избор председника Националног савета Албанца који се ближи.
„Курти има само намеру да искористи Албанце са југа Србије из ове три општине у своје политичке сврхе како би додатно дестабилизовао стање у региону, са једне стране, а са друге, како би опструисао Бриселски дијалог и све дијалоге који се уопште воде између Београда и Приштине,“ тврди Митровић.

Ко истиче чије заставе

Како Мустафа напомиње, Србија се не бави довољно људским правима Албанаца у ове три општине, и то су тврди једини разлози због кога је ова Канцеларија потребна.
„Ми смо изостављени као грађани Србије, односно, ми смо грађани мањег реда у ове три општине. На пример, ја сам кажњен у Кривичном суду у Прешеву јер сам истакао нашу заставу као национални симбол на локалним изборима, каже лидер ДПА. То није случај са Србима на Косову који не само да истичу српску заставу, већ и руску, а за то нико од њих није кажњен,“ додаје наш саговорник.

Што Србима то и нама

Мустафа не крије да очекује да ова Канцеларија размотри раније предлоге које су имали Албанци са Југа Србије као што је укључивање у дијалог са Београдом, али и формирање Асоцијације албанских општина коју су пре пар година усвојили као пандан ЗСО из Бриселског споразума.
„Наравно да очекујемо да имамо сва права која имају и Срби на Косову (КиМ), па и политичка“ додаје он.

Дизање тензије

Митровић тврди да нису тачни наводи да је ове три општине Србија занемарила и наводи да ту делује Координационо тело за југ Србије.
„Укупна улагања су на годишњем нивоу између 350 до 400 милиона динара за ове три општине што је око три милиона евра које држава Србија сваке године преко Координационог тела уложи у инфраструктуру у овим општинама,“ истиче Митровић.

Нова игра Приштине

Зоран Анђелковић, бивши председник Привременог Извршног већа Косова и Метохије на све ово гледа као на нову игру Аљбина Куртија.
„Он жели да диже тензију и пошто то не може да уради на северу Косова и Метохије он то сада покушава на југу Србије. Смишљено. Дакле користи све варијанте које би њему обезбедиле простор да се тензија подигне јер то је суштина његове политике,“ сматра Анђелковић.
Наш саговорник је уверен да ова Канцеларија и да почне са радом неће моћи да има утицај на груписање албанског тела на југу Србије.
Курти је најавио да ће тзв. Влада Косова издвојити два милиона евра за ову Канцеларију која ће радити директно везано за његов кабинет. За сада још није одлучено да ли ће бити смештена у Приштини или у Прешеву или да ли ће се централа налазити у Приштини, а огранак у Прешеву.
Иначе, предлог за формирање ове канцеларије Скупштина Косова је усвојила још док је премијер самопроглашеног Косова био Авдулах Хоти а Хашим Тачи председник тзв. државе Косова.
Албанци у Приштини - Sputnik Србија, 1920, 10.06.2022
СРБИЈА
Шта је Албанцима са југа Србије обећано у Америци
Руски војници пролазе поред колоне војника Војске Југославије у Лазареву, на путу ка аеродрому Приштина - Sputnik Србија, 1920, 12.09.2015
Југ Србије или „Источно Косово"
Албанци на протесту у Бујановцу - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2015
Одговор са југа: ЗАО против ЗСО
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала