- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Тенкови Т-72 руских снага у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Кадиров: Прелази се на нову тактику војне операције у Украјини

Пратите нас
У току је 209. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини. Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган је изјавио да Русија жели да заврши што пре конфликт у Украјини. И Херсонска област се спрема за референдум о уласку у састав Русије.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:28 20.09.2022
Лидер Чеченије Рамзан Кадиров саопштио је да се прелази на нову тактику специјалне војне операције у Украјини.
„Готово. Прелазимо на нову тактику специјалне операције против укронациста. Нећемо се више гњавити с њима… Противник ће се ускоро суочити са најтежим последицама новог плана одмазде. Све наше досадашње акције сада ће им изгледати као дечја игра. Бандеровци, остало вам је мало времена за одмор, биће веома, веома лоше“,, написао је Кадиров на Телеграму.
22:10 20.09.2022
22:08 20.09.2022
Украјински извиђачко-ударни дрон оборен је на прилазу Мелитопољу, изјавио је члан главног савета администрације Запорошке области Владимир Рогов.
Према његовим речима, активиран је противваздушни систем Руске гарде.
21:19 20.09.2022
Европска унија би могла да уведе нове санкције против Русије уколико се одрже референдуми, саопштио је шеф европске дипломатије Жозеп Борељ.
Борељ је додао да не признаје резултате референдума у ​​ ДНР, ЛНР, Херсонској и Запорошкој области.
„ЕУ најоштрије осуђује планиране нелегалне ‘референдуме’ који су усмерени против легитимних и демократски изабраних украјинских власти, нарушавају независност, суверенитет и територијални интегритет Украјине и представљају грубо кршење међународног права. Резултат таквих дејстава биће неважећи, неће добити признање од ЕУ и држава-чланица“, рекао је шеф европске дипломатије.
20:58 20.09.2022
Француски председник Емануел Макрон рекао је током 77. седнице Генралне скупштине УН да је спреман да настави дијалог са Русијом у циљу обнављања мира.
Такође је позвао да се не дозволи нова подела света на супротстављене блокове и савезе.
20:11 20.09.2022
Застава Русије и застава Украјине испред логотипа НАТО-а - Sputnik Србија, 1920, 20.09.2022
Специјална операција у Украјини
НАТО, Пентагон, Париз и Берлин се огласили поводом најављених референдума о придруживању Русији
19:10 20.09.2022
Ослобођена територија Запорошке области ће након референдума прогласити независност у постојећим административним границама, изјавио је члан Главног савета администрације Запорошке области Владимир Рогов за емисију „Соловјов уживо“.
Он је додао да је тренутно ослобођено 73 одсто Запорошке области. Међутим, главни град и регионални центар – Запорожје – на десној обали Дњепра остаје под контролом украјинских власти.
18:39 20.09.2022
Турски председник Реџеп Тајип Ердоган сматра да је неопходно наћи разумно дипломатско решење за излазак из украјинске кризе.
„Важно је заједнички наћи разумно, праведно и одрживо дипломатско решење које ће омогућити Русији и Украјини да достојанствено изађу из кризе“, рекао је он у обраћању светским лидерима на заседању Генералне скупштине УН.
Позвао је међународне организације и све земље да искрено подрже напоре Турске у циљу успостављања одрживог мира у Украјини.
Он је пре говора у УН телефоном разговарао са украјинсим лидером Владимиром Зеленским.
18:31 20.09.2022
Украјинске трупе ракетирале су Каховску хидроелектрану, руски ПВО системи оборили су осам циљева у ваздуху, саопштила је управа Каховског округа.
18:26 20.09.2022
Украјинска војска извела је напад на Запорошку нуклеарну електрану и оштетила систем за хлађење, наводе локалне власти.
Напад је извршен екплозивним фрагментационим гранатама.
17:41 20.09.2022
Шолц: Имитација референдума на истоку Украјине неће бити призната
Немачки канцелар Олаф Шолц рекао је да Берлин неће признати резултате референдума на истоку Украјине.
„Русија је дужна да повуче своје снаге. Украјина има право да брани целовитост, суверенитет своје земље. Ми у томе подржавамо Украјину. С тим у вези, потпуно је јасно да та имитација референдума не може бити призната“, рекао је Шолц на маргинама заседања Генералне скупштине УН.
17:19 20.09.2022
Застава Русије - Sputnik Србија, 1920, 20.09.2022
Специјална операција у Украјини
Референдуми о уласку ЛНР, ДНР, Херсонске и Запорошке области у састав Русије од 23. до 27. септембра
17:03 20.09.2022
Добровољци Доњецке и Луганске Народне Републике ће након уласка република у састав Русије прећи у статус војника Оружаних снага Русије, саопштио је председавајући Одбора за одбрану Државне думе Русије Андреј Картаполов.
„Војно ћемо свакако ојачати (ситуацију у случају да ДНР и ЛНР уђу у састав Русије). Овде има много компонената, почев од тога да ће ти момци, који се сада боре у саставу добровољачких јединица Доњецке и Луганске Народне Републике, постати пуноправни војници руске војске. То значајно мења ствари на више начина“, истакао је Картаполов.
16:15 20.09.2022
Шеф администрације Запорошке области Евгеније Балицки изјавио је да је потписао указ о формирању добровољачких одреда.
Он је рекао да многи грађани те области већ учествују у оружаним дејствима на граници у саставу руске војске.
„Дошло је време да се делује одлучно, да се да допринос заједничкој победи. Спремни смо да са оружјем у рукама штитимо нашу будућност у којој нема места за нацисте, терористе, убице жена, оне због којих деца остају сирочићи, који гађају ракетама мирне градове покушавајући да заплаше невине људе, уносе несрећу у наше породице и убијају нашу децу. Пријављивање добровољаца биће ускоро објављено“, рекао је он.
Први такав одред имаће 240 припадника који ће проћи неопходну војну обуку, а задатак ће им бити да штите градове од украјинских диверзионо-обавештајних група.
15:36 20.09.2022
Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш заложио се у обраћању Генералној скупштини светске оранизације, да се елиминишу преостале препреке за извоз руског ђубрива, укључујући амонијак.
Према његовим речима, већ има вести да фармери у западној Африци и другим деловима имају мање приносе због цене и услед тога што им је ђуброво из Русије недоступно.
Он је коментарисао и догађаје у Украјини. Изразио је забринутост због информација о проналаску наводних масовних гробница у Изјуму, за које Кијев оптужује Русију.
15:24 20.09.2022
Финска је предложила Европској унији да туристичке визе буду обухваћене санкционим мерама, саопштило је Министарство спољних послова.
„Финска је предложила, у циљу јачања јединства ЕУ, да туристичке визе буду укључене у сферу санкција. Финска сматра да је важно да се предузму кораци у циљу постизања јединственеог става ЕУ по питању визних ограничења према Русији“, наводи се у саопштењу.
Како се прецизира, ако неком држављанину Русије одбију визу на некој граници, или она буде поништена, друге земље, захваљујући Шенгенском информационом систему, да спрече улазак те особе преко своје границе. Тиме се спречавају покушаји лица да уђу у шенген зону преко неке друге границе, било копнене било ваздушне.
15:20 20.09.2022
Украјинске снаге покушале су да изведу офанзиву у области места Орехово у Запорошкој области, али је тај покушај осујећен деловањем артиљерије, рекао је председник покрета „Заједно са Русијом“ и члан савета администрације области Владимир Рогов.
„Погинуло је више десетина украјинских војника, уништена је војна техника. Покушај офанзиве сасечен је у корену. Деловала је наша тешка артиљерија и минобацачи“, рекао је Рогов.
Од оних који су предводили украјинских напад нико није преживео, додао је он.
15:08 20.09.2022
Пољски министар одбране Маријуш Блашчак изјавио је да ће на истоку земље бити распоређени амерички хеликоптери „апач“ и тенкови „ејбрамс“.
Током обиласка полигона у месту Нова Демба где су у току америчко-пољско-британске војне вежбе, он је рекао да ће бити ојачана 18. дивизија чији је задатак да чува „Брестска врата“ и да спречи евентуални напад на Пољску са истока.
„’Брестска врата’ је раван предео који се протеже од истока до Висле. Потребно нам је да 18.дивизија, ‘Гвоздена дивизија’ учини немогућим напад на Пољску са истока“, рекао је он.
15:01 20.09.2022
Становници села Чинкшор, област Брашов, Румунија, блокирају технику НАТО на локалном мосту.
Преко тог моста се превози материјал на полигон где се гради војна база за потребе борбене групе НАТО, јавља Спутњик Молдавија.
Локални становници постављају бетонске блокове како ви спречили кретање камиона.
14:45 20.09.2022
ЛНР одређује посматраче који ће контролисати спровођење референдума
Јавна комора Луганске Народне Републике (ЛНР) именује посматраче који ће надгледати референдум о приступању ЛНР-а Русији, наводи се у тексту закона „О референдуму Луганске Народне Републике по питању уласка у састав Руске Федерације“.
„Како би се одржало гласања и пребројали гласови учесника референдума, установили резултати гласања на референдуму и одредили резултати референдума, Јавна комора Луганске Народне Републике ће именовати посматраче“, наводи се у седмој тачки закона.
У закону пише, да стране посматраче акредитује централна изборна комисија ЛНР-а након добијања позива и дозволе. Права да пошаље позиве страним посматрачима има лидер ЛНР-а, Народни савет ЛНР-а, Јавна комора ЛНР-а, Министарство иностраних псолова ЛНР-а и Централна изборна комисија ЛНР-а.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала