Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Србија у Њујорку добила снажан адут за одбрану Косова и Метохије

CC0 / Pixabay / Седиште УН у Женеви
Седиште УН у Женеви - Sputnik Србија, 1920, 22.09.2022
Пратите нас
Осам нота држава које хоће да повуку признање лажног Косова велики је адут и капитал у џепу Србије у борби за Косово и Метохију. То би могло да наведе и друге државе чланице УН да крену истим путем. Уједно, то је и ветар нашој дипломатији али и додатни аргумент за пет држава чланица ЕУ које не признају Косово, сагласни су саговорници Спутњика.
Председник Србије Александар Вучић који борави у Њујорку на заседању Генералне Скупштине УН рекао је да му је на једном од састанака уручена још једна нота о повлачењу признања независности Косова и да ће Србија и даље радити на том процесу.

Капитал за одбрану Косова и Метохије

Он је додао да у „џепу“ Србија има тренутно осам нота о отпризнавању косовске државности, али да ће ћутати док косовска страна не буде покушала да уђе у неку од међународних институција.
Саговорници Спутњика, професор међународних односа Срђан Перишић и политички аналитичар Владимир Добросављевић сагласни су да је у питању велики успех српске дипломатије и јак аргумент Србије.
„То јесте снажан адут у нашим рукама у борби за Косово и Метохију али би требало и обелоданити имена тих држава. Уједно то даје снагу Србији и српској дипломатији да се на неки начин аргументовано супротставе разним саветницима и њиховим плановима и ултиматумима и да та западна агресија попусти јер се види да највећи број чланица УН подржава суверенитет и територијални интегритет Србије на Косову и Метохији. А не, дакле, западну политику у стварању косовске државности,“ истиче Перишић.

Подстрек за друге чланице УН

Наш саговорник каже и да је чињеница да је сама УН изгубила снагу под притиском Америке, али је уверен да уколико председник Србије буде у свом излагању изнео као један од аргумената ову чињеницу, да би то могло да утиче на неке чланице УН.
„Уједињене нације су разваљене и руиниране геополитиком Америке и то стварање косовске државе није имало сагласност УН као и све друго по питању КиМ што је урађено мимо сагласности УН. Међутим, ове чињенице би могле да допру до других појединачних чланица УН које би могле да преиспитају такође своје одлуке о признању Косова, што би свакако нама додатно ишло у прилог,“ мишљења је Перишић.
Добросављевић подсећа да смо Вашингтонским споразумом на себе преузели обавезу да нећемо лобирати на отпризнавању Косова уколико Косово не буде радило на учлањењу у међународне организације и напомиње да се пред овај самит шефова држава у Њујорку, причало да Приштина намерава да тражи столицу у УН.

Рампа за Косово у УН

„У овом тренутку, више од половине чланица УН не признаје Косово као државу, чиме је онемогућено Косову да добије чак и столицу државе посматрача у УН као што то има Палестина,“ истиче наш саговорник.
То је, како каже, додатни разлог што су ноте тих осам држава које би повукле своје признање Косова, велики капитал у џепу Србије.
„На крају крајева, то је додатни аргумент не само нама, већ и чланицама пет држава чланица ЕУ које не признају Косово. Тако да, чим постоји велико инсистирање на томе да не идемо даље у ту врсту активности, значи да то свакако негде ремети планове запада и жељени контекст западних савезника у односу према Србији и Косову,“ сматра Добросављевић.
На списку држава које би могле да повуку признање Косова су и неке веома утицајне земље у својим регијама, чија би одлука могла да изазове и домино ефекат нових повлачења признавања Косова.

Адут за преговоре

Од када је Србија започела дипломатску акцију лобирања за повлачење признавања Косова, подршка Приштини се осула у Уједињеним нацијама, тако да сада од 193 чланице, Косово признају 84 државе, док 104 државе јужну српску покрајину не сматрају државом. Ту је и пет држава у такозваном флуидном статусу - формално признају Приштину, али више не гласају у њену корист.
Председник Србије је казао да ће у говору у Уједињеним нацијама прескакати куртоазна обраћања и да му је „важно да ће садржај бити прецизан и тачан и да остане забележено шта сам рекао у УН о ономе што се дешавало и што се дешава на Балкану“.
Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2022
СРБИЈА
Петковић: Куртију су у глави само сукоби
Председник Србије Алекандар Вучић и специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2022
СРБИЈА
Лајчак: Са Вучићем о даљим корацима ка нормализацији односа
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала