- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Поломили су јој нос, а српска лавица се јавила Спутњику из Сиднеја и поручила: То нас мотивише!

© AP Photo / Mark BakerТина Крајишник
Тина Крајишник - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2022
Пратите нас
Кошаркашице Србије завршиле су групну фазу Светског првенства победом над Француском, а херој тима била је Тина Крајишник којој је на утакмици са Малијем разбијен нос. Упркос болу, капитенка је ставила маску и играла на највишем могућем нивоу што је печатирала дабл-дабл учинком. Утиске после меча у Сиднеју Крајишник је поделила са Спутњиком.
С обзиром на то да кошаркашице Србије нису имале пуно времена за одмор после меча са Малијкама, било је упитно хоће ли на терен против Француске изаћи Тина Крајишник која се у самој завршници са Малијем повредила.
Агресивне Малијке које су се и међусобно тукле после меча, снажно су чувале Тину која је на крају зарадила жесток ударац у нос.
Упркос болу и масници која је умало прекрила и око, капитенка и српска лавица херојски је изашла на терен са маском.
Ипак, одлучила је да је скине како би могла боље да функционише, а то је значило да мора да заборави на бол.

„У моменту када сам скинула маску јер нисам могла са њом да дишем, добила сам ударац поново у око, али са друге стране. Нисам могла да верујем, мало ме је било страх, јер сам се плашила да нећу моћи да играм ако поново добијем ударац“, описала је тај тренутак Крајишник на почетку разговора за Спутњик.

Крајишник је уписала 12 поена и чак 13 скокова, а сваки од тих скокова доносио је и ризик да се удари. Међутим, капитенка српског тима ниједног тренутка није размишљала о болу већ о томе како да допринесе тиму јер није било задовољна шутом.
„Ма не размишљам, да размишљам не бих ишла да скачем и отимам лопту, али мене увек вуче игра, вуче ме лопта и да допринесем тиму. Можда ми проценат шута није био добар, али покушала сам бар да одрадим посао у одбрани и покушам да узмем јш неку лопту. Добро је било, провела сам и више времена на терену него што сам мислила да ће моћи“, истакла је Крајишник.
У преломним тренуцима када су Францускиње улазиле у серије, Тина је успевала да им одузме лопту.
Центарски посао је тежак. Имамо задатке да заградимо неког, идемо на скок, увек је то рударски посао и онда се дешавају овакве повреде. Није то нешто што нисам преживела до сада. Боље би било да се није десило, буквално у послдњој секунди против Малија, нос је пукао али враћен је на место“,објаснила је Крајишник.
Са друге стране српска кошаркашица истиче да се она трудила да никада не повреди некога на терену.
„Никада нисам неког ударила тако иако играм грубо. Ретко кад се деси да неког ударим, обично ја попијем масницу на оку или у нос. Све је то саставни део спорта“, објашњава Крајишник.
Францускиње су требало да представљају на папиру тежа изазов, али су српске кошаркашице од првог тренутка утакмица показивале чврсту игру и рано стекле предност.
„Искрено да кажем никада не гледамо ко је фаворит, и какви смо по кладионицама. Нисмо гледале да ли смо рангиране на другом, трећем или деветом месту. То нас не занима. Мене мотивише када нас потцене, добијем додатну енергију, волим да покренем и тим“, истакла је Тина.
С обзиром на то да воли изазовне утакмице капитенка је уживала у сусрету са опасном Француском.
„Значило нам је да се повежемо, да одиграмо добру утакмицу, да се ослободе млађе играчице. Желели смо да добијемо овај осећај пред четврфинале.Зато смо ушле јако, увек нам је изазов да играмо против Француске. Имају одличан тим и са њима је увек добар меч, баш нам је легла утакмица и драго нам је да смо успеле да је искориситимо на прави начин“, подвукла је српска кошаркашица.
Резултатски утакмица са Француском није доносила ништа, али је за самопоудање можда и најважнија нашем тиму у досадашњем току шампионата.
„Много значи и за будућност. Наш тим је млад, то су играчице које сада стичу искуство на оваквим такмичењима. Победити сваку утакмицу јео громан плус, они црпе самопоуздање за неке будуће мечеве. Ова утакмица је одличан пример где су дале свој макскимум. Много ми је драго када тренер њих стави у први тим јер оне знају одлично да отворе утакмицу, што је данас био случај, будем много поносна на њих“, истакла је Крајишник.
Посебно важну улогу на мечу имала је млада Јована Ногић која је убацила 17 поена. У другом полувремену Јована је играла маестрално и погађала како за два тако и за три поена.
„Она је будућност наше кошарке и репрезентације. Играће ове године Евролигу и диже се на ниво који је потребан једној играчици. Мора да игра јаке лиге и да се кали и онда кда дође у репрезентацију може да пружи много. Данас је показала свој квалитет, верује да ће се то видети у наредним утакмицама. Њима је битан психолошки моменат, да се опсуте. Знам колико су уложиле овог лета не само у нападу него и у одбрани, свака даје последњи атом снаге. Верујем да ће се то исплатити јер знам колико раде“, поносна је Крајишник.
Капитенка српског тима желела је посебно да истакне да влада фантастична атмосфера у тиму.
„Дивна је атмосфера, никад се нисмо овако добро осећале заједно. Постоји хармонија и међу нама и међу стручним штабом. Успеле смо да превазиђемо разлику у годинама да се она више не осећа. Сви смо једно и тим смо на терену“, закључила је Тина Крајишник, капитен кошаркашица Србије за Спутњик.
Србија ће се у четвртфиналу састати са Америком како је одлучено жребом.
„Верујем да ће та утакмица за нас била много тешка. Ја те играчице познајем и играли смо са Америком. Годинама су један од најбољих тимова на свету. Мењају тим, али то нису значајне промене, имају свој систем и јако брзо игру, тешко је одогворити на њихов ритам. Али, нећемо одустајати већ ћемо дати маскимум. Треба уживати у том тренутку и дати све од себе", закључила је наша саговорница с другог краја света Тина Крајишник.
Марина Маљковић – ОИ Токио - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2022
СПОРТ
Ноћна мора: Србија на САД у четвртфиналу Мундобаскета!
Кошаркашице Србије - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2022
СПОРТ
Сашина тројка из Србије полетела у Сиднеј! Потез који је утишао Францускиње /видео/
Српске кошаркашице - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2022
СПОРТ
Марина пуца од поноса и среће: Да ли сте свесни какав је успех направљен?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала