Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Немачки амбасадор у Приштини: Високи Дечани могу бити један од услова за пријема Косова Савет Европе

CC BY 2.0 / Dave Proffer / Манастир Високи Дечани
Манастир Високи Дечани - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2022
Пратите нас
Немачки амбасадор у Приштини Јорн Роде изјавио је да питање враћања земљишта манастиру Високи Дечани може да постане део пакета услова за пријем такозваног Косова у Савет Европе и нагласио да бриселски споразуми морају да се поштују, укључујући и споразум о Заједници српских општина, преноси Репортери.
„Неколико пута смо рекли да се бриселски споразуми морају поштовати. Како су постигнути они договори које сам раније поменуо о таблицама и личним картама, то је и ЗСО договор који се мора поштовати и спроводити. Питање је како? На Влади Косова је како ће то спровести. Треба да постоје предлози Владе, а не да се проблем увећава. Не постоји чак ни један ризик да постоји Република Српска унутар Косова“, рекао је Роде, пренео је „Косово онлајн“.
Немачки амбасадор је навео да у Европи има много случајева који се могу узети као пример како да се формира ЗСО.
„Устав Косова је показао шта се може, а шта не може“, додао је Роде.
Поводом одлуке о манастиру Високи Дечани, Роде је рекао да актуелна, као ни претходне косовске владе, нису спровеле договор, а то, према његовим речима, може да угрози кредибилитет тзв. Косова.
„Издали смо пет саопштења због неспровођења те одлуке. То је споразум који не спроводи не само ова Влада, већ и оне прошле. Морате стати иза тих споразума које сте потписали, иначе поткопавате свој кредибилитет“, навео је немачки амбасадор.
Роде каже да нема опасности од рата између тзв. Косова и Србије и наводи да је реч о реторици која подиже емоције и повећава тензије, али да тако нешто никада не помаже.
Он је рекао да НАТО осигурава безбедност за целу јужну српску покрајину.
„То је реторика која подиже емоције и подиже тензије, а то никад не помаже. На Косову су трупе Кфора присутне више од 22 године, а НАТО осигурава безбедност за земљу. Овде има 27 земаља које доприносе стабилности Косова“, рекао је Роде за ТВ1.
Манастир Високи Дечани - Sputnik Србија, 1920, 24.09.2022
СРБИЈА
Шеф Канцеларије Европске уније на КиМ: Крајње време да се спроведе одлука о Високим Дечанима
Слика Миломира Васиљевића - Одлазак Црвеног Ђавола - Sputnik Србија, 1920, 27.08.2022
СРБИЈА
Србији је управо испоручен најмонструознији захтев Америке: Почиње операција на отвореној души
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала