- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Ко ће бити на добитку због хаварије на Северном току

© AP Photo / Swedish Coast Guard via APМесто цурења гаса на гасоводу "Северни ток" у Балтичком мору
Место цурења гаса на гасоводу Северни ток у Балтичком мору - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2022
Пратите нас
Све су процене да ће због хаварије на гасоводима Северни ток 1 и Северни ток 2, после саботаже која је довела до цурења руског гаса у море, на добитку бити само Сједињене Америчке Државе, каже за Спутњик стручњак за енергетику, уредница портала Енергија Балкана, Јелица Путниковић.
Нагли пад притиска прво је примећен на гасоводу Северни ток 2, напуњеним гасом, а потом и Северном току 1. Подводне експлозије у водама Данске које су касније уследиле, по оцени стручњака, указују на то да су цурења гаса огромна па отуда и велика брзина пада притиска.
По досадашњим сазнањима и оштећењима на гасоводима општа је оцена да је реч о саботажи. Због тога је на захтев Русије, за 30. септембар сазвана хитна седница Савета безбедности УН.

Коме је требала хаварија на Северном току

Немачке службе безбедности претпостављају да ће оба крака гасовода заувек бити неупотребљиви, пише немачки лист „Тагешпигел“, позивајући се на изворе у немачкој влади. Уз констатацију да је због сложености хаварије највероватније по среди саботажа, сасвим очекивано, спекулације које објављује немачки лист иду на рачун Русије која је за Запад дежурни кривац, мада и сам немачки лист пише да мотив ту није јасан.
На захтев Русије хитна седница Савета безбедности УН о хаварији на оба гасовода Северног тока заказана су за петак, 30. септембар.
Коме је требала оваква хаварија и ко од ње може да има користи? Европа је у сваком случају она која тиме највише губи, јер ће то још тежом учинити ионако тешку ситуацију због недостатка скупих енергената и то уочи зиме.

Хвала Америци

У целој причи је симптоматична изјава европског парламентарца Радослава Сикорског, бившег министра спољних послова Пољске, земље која се највише противила градњи гасовода Севрни ток 2 и куповини руксог гаса. Сикорски је захвалио Америци што је оштетила гасовод.
Мала ствар, али толико радости. Хвала, САД", објавио је он на свом Твитер налогу и поставио фотографију места несреће на гасоводу Северни ток.
© Sputnik / Екатерина Соловьева / Уђи у базу фотографијаУпркос дугогодишњем противљењу Немачке, Америка је ипак успела да спречи да изграђен и напуњен руским гасом Северни ток 2 проради
Објекти гасовода Северни ток 2 у граду Љубмин у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2022
Упркос дугогодишњем противљењу Немачке, Америка је ипак успела да спречи да изграђен и напуњен руским гасом Северни ток 2 проради
Путниковићева у овом случају нема дилему ко од тога има користи:
„Ради се о томе да су сада на добитку једино САД, јер су се годинама уназад противиле градњи и Северног тока 1 и Северног тока 2 и пуштању у рад. Успели су да блокирају добијање дозвола да Северни ток 2 почне да ради и допрема још 55 милијарди кубних метара руског гаса годишње до европских потрошача.“
По њеном мишљењу, јасно је и ко је на губитку. Да је Севрни ток 2 стартовао, да се Европа није обазирала на ургенције из Вашингтона, не би било ове енергетске кризе у Европи и не би било ове цене гаса које потрошачи сада плаћају за допремљени утечњени природни гас до европских лука, каже она и додаје:
„Уз то, Европа је суочена са тим да многе компаније престају да раде јер не могу да обезбеде довољне количине гаса, или не могу својим пословањем и продајом онога што производе са тим ценама гаса да оправдају своје пословање. Значи, на губитку ће бити Европа“.

Шта је био циљ

Питање је, каже наша саговорница, да ли ће се утврдити ко је изазвао хаварију која је довела до цурења гаса у море и подводне експлозије. Да је била једна у питању могло би се говорити о техничким разлозима, али пошто су западноевропске земље и њихове институције јавиле да је било подводних удара у цевовод, очигледно се ради о намерном изазивању кварова, односно пуцању цеви гасовода.
Русија је најавила да је спремна да размисли о идеји ЕУ о заједничкој истрази о томе шта се тачно догодило.
„Заправо је питање шта је био циљ онима који су изазвали ове хаварије на поморским гасоводима који воде директно од Русије до Немачке. Да ли је то уперено највише против Немачке, јер ће она сада бити доведена у незгодну ситуацију. Мора да се истражи колика је штета на гасоводима, мора да се реши питање ко ће да поправи те гасоводе. И оно што је битно, да ли ће тај терет пасти на власнике гасовода. Знамо да су Северни ток 2, поред руског Гаспрома, градиле и европске компаније“, каже Путниковићева.

Хаваријом до раста цене гаса

© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаХаварисањем гасовода Северни ток на добитку су само САД које сматрају да ће са својим течним природним гасом преузети део руског тржишта
Танкер Гранд Анива за превоз природног течног гаса на Сахалину - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2022
Хаварисањем гасовода Северни ток на добитку су само САД које сматрају да ће са својим течним природним гасом преузети део руског тржишта
Оно што је извесно већ сад је да ће то додатно утицати на раст цене гаса. По писању Гардијана, после овог инцидента цена оног у Британији је скочила 33 одсто по мегават-сату. После одустајања Европљана од руског гаса и окретања америчком течном који је иначе скупљи, то значи да би економску корист од нове веће цене имале америчке компаније које га допремају у Европу. Када већ не могу да повећају количину испорученог гаса, могу да увећају зараду на расту цене. И уз то направе штету Русији. Једним ударцем две муве.
А за Европу-кога брига. У то су се на својој кожи до сада већ уверили житељи Старог континента. Изузетак су политичари који слепо следе америчку мантру на штету својих суграђана.
Шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен овога пута је, међутим, изјавила да је цурење гасовода Северни ток изазвано саботажом и најавила "најснажнији могући одговор" ако буде нападнута активна европска енергетска инфраструктура.
Можда ипак има наде.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала