- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Највећи амерички произвођач оружја покренуо бизнис у Хрватској

CC0 / Unsplash/Colin Lloyd / Авиони Ф-16
Авиони Ф-16 - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2022
Пратите нас
Највећи амерички произвођач оружја, компанија „Локид Мартин“, основала је недавно подружницу у Хрватској са основним капиталом од 1,7 милиона долара. На њено чело је постављен Џон Бредли Сандерс.
„Локид Мартин“ у Европи већ дуги низ година развија пословање из Велике Британије, Данске и Пољске, али у средњој и југоисточној Европи досад нису имали подружнице.
„Као највећа светска компанија за ваздухопловство и одбрану, „Локид Мартин“ присутан је у више од 50 земаља широм света. Оснивање локалних подружница, попут ове у Загребу, нормална је пословна пракса. Помаже нам да развијемо боље разумевање локалне пословне праксе и регулаторних потреба за подршку нашем раду на испоруци производа и услуга за војну и комерцијалну употребу“, поручио је за Јутарњи лист Џон Нилсон из канцеларије „Локид Мартин Глобала“ за Европу и Велику Британију у одговору на питање који су мотиви поменуте компаније за оснивање подружнице у Хрватској.
Оснивање загребачке подружнице „Локида“ уследило је након мајске испоруке два хеликоптера УХ-60М „блек хок“ Хрватској војсци као донације америчких оружаних снага.
„Локид“ је произвођач „блек хока“, а Хрватска се обавезала да купи још две такве летелице које треба сервисирати и одржавати уз помоћ произвођача.
Хрватски медиј наводи да и у тој чињеници треба тражити разлоге оснивања загребачке подружнице „Локида“ чији су борбени авиони Ф-16 у разним варијантама и аранжманима били у конкуренцији за модернизацију Хрватског ратног ваздухопловства у дугогодишњој набавци авиона која је прошле године окончана избором француских „Рафала“.
„Покретање подружнице у Загребу омогућава „Локид Мартину“ бољу подршку растућим одбрамбеним и безбедносним захтевима Хрватске“, одговорио је Нилсон на питање који је пословне циљеве пред новоосновану подружницу ставио „Локид“.
Седиште тог гиганта војне индустрије налази се у америчкој савезној држави Мериленд. „Локид“ запошљава око 115.000 радника, а годишњи приходи компаније процењују се на 67 милијарди долара. Поређења ради, хрватски БДП у 2020. износио је 56 милијарди долара.
Обука војника у Тенковском батаљону Т-72М - Sputnik Србија, 1920, 08.08.2022
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Амерички војни сајт: Србија најјача у региону, са тенденцијом пораста војне моћи
Андреј Пленковић - Sputnik Србија, 1920, 28.05.2021
Пленковић: Купујемо француске борбене авионе – „Рафале“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала