- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

НАТО има подводне роботе који могу да изврше диверзију на „Северном току“

© Sputnik / Дмитрий Лельчук / Уђи у базу фотографијаЦеви гасовода "Северни ток 2"
Цеви гасовода Северни ток 2 - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2022
Пратите нас
Северне земље НАТО-а, укључујући Шведску, Норвешку и Сједињене Америчке Државе, имају подводне роботе који би могли да се искористе за дизање „Северних токова“ у ваздух, изјавио је бивши заменик руског министра за ванредне ситуације Михаил Фаљејев.
„Такву диверзију би могла да изврше роботска средства која не захтевају велике носаче, који се могу конфигурисати и по координатама и по изворима радарског детектовања. Имају их све северне земље НАТО-а – Шведска, Норвешка и, наравно, САД, које истовремено тамо имају и своју флоту“, рекао је он.
Због тога би, према његовим речима, технички било лако минирати гасоводе.

„Главна ствар је бити на правом месту, подесити робота да изврши одређене радње на одређеном месту, а затим покупити робота и отпловити. То јест, сама по себи, ова процедура је једноставна“, објаснио је Фаљејев.

У понедељак су се истовремено догодили инциденти на два руска извозна гасовода у Европу. Према информацијама власти Данске и Шведске, откривена су два цурења гаса на „Северном току“ и једно на „Северном току 2“ код острва Борнхолм. Немачка, Данска и Шведска не искључују циљану саботажу.
Руска страна званично је затражила информације од Данске о ванредној ситуацији на „Северном току“ чим се сазнало за инцидент. Данске власти су обавестиле Русију о експлозијама на месту цурења гаса. Оператор „Северног тока“, компанија „Норд стрим АГ“, известио је да је ванредна ситуација на гасоводима невиђена и да је немогуће проценити време поправке.
Рад гасовода „Северни ток“ обустављен је крајем августа због проблема са ремонтом „Сименсових“ турбина изазваних санкцијама Запада. Међутим, гасовод је остао напуњен гасом.
О томе ко је извршио диверзију на руским гасоводима у ауторској емисији „Мој поглед на Русију“ говорила је Љубинка Милинчић:
Место цурења гаса на гасоводу Северни ток - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2022
СВЕТ
Пронађено и четврто место цурења гасовода „Северни ток“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала