- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија се може обратити Међународном суду правде УН због инцидената са „Северним токовима“

© Sputnik / Алексей Филиппов / Уђи у базу фотографијаПалата мира у Хагу - седиште Међународног суда УН и Сталног арбитражног суда
Палата мира у Хагу - седиште Међународног суда УН и Сталног арбитражног суда - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2022
Пратите нас
Русија би могла да се обрати Међународном суду правде Уједињених нација или Међународном суду за поморско право због инцидената са гасоводима „Северни ток“ и „Северни ток 2“, саопштио је потпредседник Савета федерације Русије Константин Косачов.
„Пошто се инцидент догодио у мору, у складу са Конвенцијом УН о поморском праву из 1982. године Русија би, у циљу заштите својих легитимних интереса, могла да прибегне различитим процедурама (члан 287), све до обраћања Међународном суду правде УН или Међународном суду за поморско право“, саопштио је Косачов на Телеграму.
Како је истакао, Конвенција УН о поморском праву из 1982. године полази од тога да је обалска држава обавезна да предузима мере за заштиту каблова и цевовода.
„Према доступним информацијама, две пукотине су у ексклузивној економској зони Шведске, а друге две у ексклузивној економској зони Данске. Према томе, место где се догодио прекршај су воде Шведске и Данске“, прецизирао је сенатор.
Према томе, додаје Косачов, одговарајуће деонице гасовода су у зони одговорности Шведске и Данске које су биле дужне да осигурају заштиту тих делова гасовода.
Такође је прецизирао да Конвенција о процени утицаја на животну средину у прекограничном контексту, која се примењује на све међународне гасоводе, намеће странама обавезу да се међусобно информишу и консултују.

Из наведених конвенција следе закључци: Шведска и Данска су дужне да пруже светској заједници све информације у вези инцидента које поседују; све заинтересоване државе су у обавези да сарађују, да се консултују и размењују информације, између осталог и са Русијом, објашњава Косачов.

„Русији и руским компанијама је причињена значајна економска штета. Морској средини Балтичког мора причињена је еколошка штета. Све то повлачи за собом питања међународне одговорности и надокнаде штете коју је проузроковао кривац“, закључио је руски сенатор.

Инцидент на гасоводима

У понедељак су се истовремено догодили инциденти на два руска извозна гасовода у Европу. Према информацијама власти Данске и Шведске, откривена су два цурења гаса на „Северном току“ и једно на „Северном току 2“ код острва Борнхолм. Немачка, Данска и Шведска не искључују циљану саботажу.
Руска страна званично је затражила информације од Данске о ванредној ситуацији на „Северном току“ чим се сазнало за инцидент. Данске власти су обавестиле Русију о експлозијама на месту цурења гаса. Оператор „Северног тока“, компанија „Норд стрим АГ“, известио је да је ванредна ситуација на гасоводима невиђена и да је немогуће проценити време поправке.
Рад гасовода „Северни ток“ обустављен је крајем августа због проблема са ремонтом „Сименсових“ турбина изазваних санкцијама Запада. Међутим, гасовод је остао напуњен гасом.
О томе ко је извршио диверзију на руским гасоводима у ауторској емисији „Мој поглед на Русију“ говорила је Љубинка Милинчић:
Место цурења гаса на гасоводу Северни ток - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2022
РУСИЈА
Оператор „Северног тока“ планира да отклони цурење на гасоводу у понедељак
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала