- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Америка негира умешаност у саботаже на „Северним токовима“

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteЗдание Пентагона с флагом США в память о жертвах трагедии 11 сентября
Здание Пентагона с флагом США в память о жертвах трагедии 11 сентября - Sputnik Србија, 1920, 30.09.2022
Пратите нас
Амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио је да су апсурдне оптужбе о томе да су Сједињене Америчке Државе и њени савезници умешани у инциденте на гасоводима „Северни ток 1“ и „Северни ток 2“ .
„Заиста немам шта да кажем поводом апсурдних тврдњи председника Русије Владимира Путина о томе да смо ми, други партнери или савезници на неки начин одговорни за то. Али сазнаћемо шта се догодило и поделићемо ту информацију чим је будемо имали“, рекао је Блинкен, коментаришући изјаве руског руководства о саботажама на гасоводима „Северни ток“.
Он је додао да је Вашингтон у тесном контакту са партнерима у Европи, посебно са Данском и Шведском.
„Подржавамо истрагу тих напада на гасоводе. Радимо на томе да утврдимо ко је одговоран, али не желим да унапред говорим“, рекао је амерички државни секретар.
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг саопштио је да су авиони и бродови земаља Алијансе присутни у Балтичком мору, те да, између осталог, прикупљају информације које би помогле у истрази саботажа на „Северним токовима“.
„Догодиле су се снажне експлозије које су довеле до уништења два гасовода. Подржавамо напоре да се то истражи, да се утврде чињенице и идентификују кривци за те нападе. Бродови и авиони НАТО-а присутни су у Балтичком и Северном мору. То шаље сигнал да су савезници спремни да штите једни друге и своју критичну инфраструктуру. Ти бродови и авиони такође прикупљају информације и податке који могу бити корисни за истрагу, а такође омогућавају да се надгледа критична инфраструктура“, рекао је Столтенберг у Бриселу.

Европа има прилику да оконча зависност од руских енергената

Блинкен је истакао да америчке власти виде тренутну ситуацију у Европи као могућност да се „једном заувек“ стави тачка на зависност региона од руских енергетских ресурса.
„Предстоји још много напорног рада усмереног на то како би земље и партнери преживели зиму. На крају крајева, то је невероватна прилика да се једном заувек ослободе зависности од руских енергетских ресурса“, оценио је он.
Председник Русије Владимир Путин данас је прокоментарисао саботаже на гасоводима „Северни ток 1“ и „Северни ток 2“, рекавши да Англосаксонцима више нису довољне санкције, него су сад прешли на уништавање европске енергетске инфраструктуре.
У понедељак су се истовремено догодили инциденти на два руска извозна гасовода у Европу. Према информацијама власти Данске и Шведске, откривена су два цурења гаса на „Северном току“ и једно на „Северном току 2“ код острва Борнхолм. Немачка, Данска и Шведска не искључују циљану саботажу.
Руска страна званично је затражила информације од Данске о ванредној ситуацији на „Северном току“ чим се сазнало за инцидент. Данске власти су обавестиле Русију о експлозијама на месту цурења гаса. Оператор „Северног тока“, компанија „Норд стрим АГ“, известио је да је ванредна ситуација на гасоводима невиђена и да је немогуће проценити време поправке.
Рад гасовода „Северни ток“ обустављен је крајем августа због проблема са ремонтом „Сименсових“ турбина изазваних санкцијама Запада. Међутим, гасовод је остао напуњен гасом.
Цеви гасовода Северни ток 2 - Sputnik Србија, 1920, 30.09.2022
РУСИЈА
Путин: Саботаже на „Северним токовима“ организовали Англосаксонци
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала