- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Начињен је корак на „помирењу“, али га изгледа – неће бити

© Sputnik / Лола ЂорђевићКошаркашка лопта
Кошаркашка лопта - Sputnik Србија, 1920, 30.09.2022
Пратите нас
ФИБА је донела одлуку да помери утакмице квалификационог прозора за Светско првенство и закаже све за 11. и 14. новембар, како се наводи, као гест добре воље према Евролиги уз наду да би то такмичење могло да дозволи играчима који наступају у њему да се одазову позиву репрезентација.
Дугогодишња дебата између ФИБА и Евролиге о усклађивању календара досад није донела позитивне резултате па су репрезентације играле без својих најбољих играча, што је на својој кожи највише осетила Србија.
С тим у вези, промена календара ФИБА се односи на то да је, на пример, Србија требало да игра 10. и 13. новембра против Велике Британије, али ће сада мечеви бити на програму 11. и 14.
Дан разлике можда не изгледа много, посебно зато што Партизан 10. новембра игра евролигашку утакмицу са Олимпијакосом, а Црвена звезда 11. истог месеца против Фенербахчеа.
Међутим, ако би и Евролига могла да учини уступак па да рецимо сви играју 10. новембра, тако би кошаркаши црвено и црно-белих – и не само они – могли да добију времена барем за меч са Турском, ако већ не са Великом Британијом.
Наравно, није овде у питању само Србија, већ и све друге европске селекције које ће у новембру наставити квалификације за Мундобаскет.
Кошаркашка репрезентација Шпаније - Sputnik Србија, 1920, 19.09.2022
Евробаскет 2022
Шпанска лекција – и поука за Србију
Подсетимо, у десетом колу Евролиге за 10. новембар заказане су утакмице: АСВЕЛ – Жалгирис, Олимпијакос – Партизан, Алба – Бајерн, Макаби – Барселона и Реал – Ефес. Дан касније на програму су мечеви: Фенербахче – Црвена звезда, Панатинаикос – Басконија, Валенсија – Монако и Олимпија Милано – Виртус.
Али, Јурохупс пише да Евролига не жели да промени своје распореде, што доводи до веома тешких ситуација многе репрезентације. На пример, Шпанија ће бити без свог селектора Серђа Скариола, који ради у Виртусу, што је случај и са Грчком, чији тренерски лидер Димитрис Итудис седи на клупи турског Фенербахчеа.
„Изгледа немогуће да Евролига промени свој распоред, чак ако неки клубови буду тражили промене, биће притисака из националних савеза, али и носилаца телевизијских права преноса мечева“, наводи Јурохупс.
Вил Клајбурн  - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2022
СПОРТ
Американац жали за Москвом: „Моја друга кућа!“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала