- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Патрушев: Западне обавештајне службе раније су се бавиле подривањем цевовода

© Sputnik / Алексей Никольский / Уђи у базу фотографијаСекретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев
Секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев - Sputnik Србија, 1920, 30.09.2022
Пратите нас
Западне обавештајне службе раније су се већ бавиле подривањем цевовода и Русија ће то саопштити, изјавио је секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев у емисији „Москва. Кремљ. Путин“, чији је део објављен на Телеграму.
Како је прецизирао, Русија засад „нема податке“ да су баш западне обавештајне службе дигле у ваздух гасоводе „Северни ток 1“ и „Северни ток 2“.
„Али имамо информације да су то радили раније… дизали у ваздух цевоводе. Они су се тиме бавили. Кроз неко време и ми ћемо то рећи“, рекао је Патрушев.
Раније на састанку шефова обавештајних служби земаља ЗНД Патрушев је обратио пажњу на то да би највећу корист од саботаже на „Северним токовима“, пре свега економску, имале САД. Он је подсетио да се слична ситуација са експлозијом на подводном цевоводу већ догодила у октобру 1983. године у луци Пуерто Сандино у Никарагви.
Председник Русије Владимир Путин данас је прокоментарисао саботаже на гасоводима „Северни ток 1“ и „Северни ток 2“, рекавши да Англосаксонцима више нису довољне санкције, него су сад прешли на уништавање европске енергетске инфраструктуре.
У понедељак су се истовремено догодили инциденти на два руска извозна гасовода у Европу. Према информацијама власти Данске и Шведске, откривена су два цурења гаса на „Северном току“ и једно на „Северном току 2“ код острва Борнхолм. Немачка, Данска и Шведска не искључују циљану саботажу.
Руска страна званично је затражила информације од Данске о ванредној ситуацији на „Северном току“ чим се сазнало за инцидент. Данске власти су обавестиле Русију о експлозијама на месту цурења гаса. Оператор „Северног тока“, компанија „Норд стрим АГ“, известио је да је ванредна ситуација на гасоводима невиђена и да је немогуће проценити време поправке.
Здание Пентагона с флагом США в память о жертвах трагедии 11 сентября - Sputnik Србија, 1920, 30.09.2022
РУСИЈА
Америка негира умешаност у саботаже на „Северним токовима“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала