Тајни знаци у Тутанкамоновој гробници откривају кључ једне од највећих мистерија Старог Египта

© AFP 2023 / MOHAMED EL-SHAHEDЗлатни саркофаг краља Тутанкамона у Долини краљева
Златни саркофаг краља Тутанкамона у Долини краљева - Sputnik Србија, 1920, 30.09.2022
Пратите нас
Гробница фараона Тутанкамона откривена је пре тачно 100 година, али ни до данас нису у потпуности разоткривене све њене тајне. Познати британски египтолог Николас Ривс тврди да је открио тајне знаке у гробници који указују на решење једне од највећих тајни Старог Египта – где је сахрањена жена Тутанкамоновог претходника, Нефертити
Мурали и хијероглифи у Тутанкамоновој гробници су заправо „прикривање“, тврди реномирани египтолог и некадашњи кустос Британског музеја.

Ко је насликан на зиду Тутанкамонове гробнице

Ривсова теорија каже да портрет Тутанкамона на зиду његове гробнице заправо не представља фараона и да су линије које су насликане у углу фараонових уста често виђене на сликама које представљају Нефертити.
Британски египтолог стога сматра да су слике на зидовима, пре него што су приказивале сахрану деветнаестогодишњег фараона, заправо представљале сцену у којој Тутанкамон сахрањује своју маћеху Нефертити, чија мумија до сада није нађена.
Он је у недавном интервјуу изнео и тезу да су овални хијероглифи, који се налазе изнад портрета фараона, познати као картуши, мењани како би био измењен идентитет укључених у церемонију сахрањивања.
Научници су до сада тврдили да се на том муралу види церемонија „отварања уста“ у којој тело преминулог Тутанкамона за сахрану припрема његов наследник, фараон Ај.
© Фото : Wikipedia/Ancient egyptian artist/Public domainМурал из гробнице фараона Тутанкамона
Мурал из гробнице фараона Тутанкамона - Sputnik Србија, 1920, 30.09.2022
Мурал из гробнице фараона Тутанкамона
Међутим, Ривс тврди да Ајеве црте лица више подсећају на приказе младог Тутанкамона.
„Детаљан прееглед картуша на којима стоји Ајево име открива да је испод њих било раније исписано једно име – име Тутанкамона“, наводи Ривс за британске медије, преноси „Сајенс алерт“.

Решење деценијске тајне

Он износи још једну смелу тврдњу, која би могла да реши вишедеценијску археолошку тајну.
„У оригиналној верзији, ова сцена је приказивала како Тутанкамон изводи погребни ритуал за оригиналног „власника“ гробнице, његовог директног претходника на египатском трону, Нефертити“, рекао је Ривс.
Како објашњава, постоји велика могућност да је Тутанкамонова гробница изграђена на ономе што је оригинално била гробница Нефертити, после изненаде смрти младог фараона. Уколико би то било тачно, постоји могућност да се њена мумија налази у близини Тутанкамонове гробнице.
Ривс је и раније износио сличну тезу, поткрепљујући је тврдњама да је гробница приличнија краљици него фараону. Као прво, гробница је неуобичајено мала, најмања од свих краљевских гробница у Долини краљева. Ривс тврди и да је благо нађено у њој „женско“. Такође, гробница, у поређењу са другим, изгледа недовршено и као да је завршавана у журби.
CC BY-SA 3.0 / Philip Pikart / Нефертити
Нефертити - Sputnik Србија, 1920, 30.09.2022
Нефертити
Археолози су 2015. године на једном од зидова Тутанкамонове гробнице пронашли детаље, једва видљиве голим оком, који би могли да укажу на постојање скривене просторије. Ривс тврди да тело Нефертити лежи управо у некој од сличних скривених просторија крај Тутанкамонове гробнице.

Има ли тајне просторије

Међутим, други научници, међу којима је и египатски министар за старине Мамдух Ал Дамати, не слажу се са његовом тезом. Они наводе да, чак и да постоји нека скривена просторија, она пре може да буде почивалиште Тутанкамонове биолошке мајке, а не Нефертити.
Рађена су и два скенирања гробнице. Прво, из 2018. године, није показало знаке повезаних просторија. Међутим, током другог 2020, нађени су докази да би могла да постоји тајна просторија недалеко од гробнице, али су њена ископавања веома компликована и готово немогућа због изузетне археолошке вредности овог налазишта.
Златна маска краља Тутанкамона у Египатском музеју у Каиру - Sputnik Србија, 1920, 11.09.2021
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Мистерија древног Египта: Одакле Тутанкамону црни бакар с неба /фото/
Египат - детаљ из Луксора. - Sputnik Србија, 1920, 02.04.2016
Где спава прелепа царица од које је остала само глава?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала