- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

САД не сматрају војне операције Украјине у Донбасу нападом на Русију

© AFP 2023 / Saul Loeb Пентагон
Пентагон - Sputnik Србија, 1920, 03.10.2022
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе не сматрају војне операције Украјине у Донбасу, Херсонској и Запорошкој области нападом на Русију, изјавио је координатор за стратешке комуникације у америчком Савету за националну безбедност Џон Кирби.
„Ово није напад на Русију. То је украјинска земља, то је била украјинска земља“, рекао је Кирби у интервјуу за „Си-Ен-Ен“ одговарајући на питање да ли САД подржавају дејства украјинске војске на овим територијама.
„Не бавимо се тиме да говоримо председнику Зеленском како да води војне операције. Покушавамо да учинимо да он има све могућности и системе да их ефикасно води и то му и успева“, додао је он.
Кирби је избегао да одговори на питање како САД доживљавају захтев Украјинаца да им предају још више далекометног наоружања у замену за право Американаца да ставе вето на ударе по одређеним циљевима.

О употреби нуклеарног наоружања

САД не виде знаке да је Русија донела одлуку да употреби нуклеарно оружје у сукобу у Украјини, додао је Кирби.
Он је додао да САД покушавају да што ближе „прате“ шта се дешава у руским снагама за нуклеарно обуздавање и да разматрају одговор у случају да оне буду употребљене.
„Наравно, мислимо о томе како да гарантујемо очување интереса националне безбедности, наше и наших НАТО савезника“, прецизирао је он.
Амерички званичник поново је оптужио руске власти за „неодговорну реторику“ која не приличи „савременој нуклеарној сили“.
Председник Русије Владимир Путин је крајем септембра у обраћању грађанима рекао да је Запад прешао сваку границу у својој антируској политици, као и сталним претњама Русији. Према његовим речима, Запад користи нуклеарну уцену, употребу оружја за масовно уништење против Русије. Руски лидер је подсетио Запад да је Русија по низу компоненти супериорна у односу на страну војну технику и упозорио оне који покушавају да је уцене нуклеарним оружјем да би ружа ветрова могла да се окрене у њиховом правцу.
Председник Русије Владимир Путн - Sputnik Србија, 1920, 03.10.2022
Подкаст
Зашто су западне елите замукле пред Путином | Свет са Спутњиком
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала