Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Шесторо Шапчана се отровало печуркама, једна особа у тешком стању

© Фото : Министарство одбране Русије/Vadim SavitskiyЗграда ВМА
Зграда ВМА - Sputnik Србија, 1920, 03.10.2022
Пратите нас
Национални центар за контролу тровања ВМА примио је шест пацијената због тровања отровним гљивама, наводе у тој установи.
"Женска особа из Шапца старости 57 година примљена је са знацима аманитинског (фалоидинског) синдрома у тешком стању, са израженим гастроинтестиналним тегобама и порастом ензима јетре од 100 посто. Четворочлана породица из Шапца, такође је примљена са знацима аманитинског (фалоидинског) синдрома, сви са гастроинтестиналним тегобама и лезијом јетре. Одмах су започете мере интензивног лечења, укључујући екстракорпоралне мере детоксикације, хепатопротективе, Н-ацетил цистеин и друге симптоматске и супортивне мере", наводе на ВМА.
Пацијенти из Шапца су, кажу у овој установи, гљиве набавили код неовлашћеног продавца, а конзумирали мислећи да се ради о рудњачама и лисичаркама. Напомињу да су гљиве биле поломљене и да их је било најмање три врсте, што отежава препознавање, преноси Телеграф.
"Истичемо да је од пролећа до сада у Националном центру за контролу тровања ВМА лечено 26 пацијената са тровањем гљивама (14 амбулантно и 12 хоспитално). У претходном периоду је било више кишних дана праћених топлим, сунчаним временом, што изазива нагли раст и бујање јестивих, али нажалост и отровних гљива и из тог разлога", наводе на ВМА.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала