- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Артиљеријско оруђе 2С7М Малка - Sputnik Србија

УЖИВО Савезничке снаге потпуно контролишу фронт у области Кремене у ЛНР

Пратите нас
У току је 222. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини. ДНР, ЛНР, Запорошка и Херсонска област ући ће у састав Русије у границама које су постојале на дан њиховог формирања и уласка у састав Русије. ЕУ разматра и девети пакет санкција против Русије.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:58 03.10.2022
21:35 03.10.2022
Савезничке снаге у потпуности контролишу фронт у области Кремене у Луганској Народној Републици, ситуација је мирна, саопштио је портпарол Народне милиције ЛНР Иван Филипоненко.
„Савезничке снаге заузеле су положаје и држе одбрану дуж контакт линије на границама Луганске Народне Републике“, рекао је Филипоненко.
Филипоненко је објаснио да се у самој Кременој, супротно информацијама са друштвених мрежа, не воде борбена дејства.
„Јединице Народне милиције... спремне су да дају одлучан отпор неонацистима“, нагласио је он.
20:19 03.10.2022
Украјинска војска у ЛНР користила нови тип ракета за „Химарс“
Украјинска војска је почела да користи нове типове ракета за вишецевне бацаче ракета „Химарс“ приликом гранатирања Луганске Народне Републике (ЛНР), рекао је Спутњику официр из представништва ЛНР у Заједничком центру за контролу и координацију Алексеј Гетмански.
„То је друго насеље на које су бацили овај тип ракета. Ракета М30 се лансира из система М142 ‘Химарс’. Представништво ЛНР у Заједничком центру је пре неки дан забележило употребу ове врсте ракета у граду Брјанка, а данас су се оне користиле и у граду Старобељск“, изјавио је Гетмански.
Према његовим речима, нови тип ракета се разликује по томе што је пуњен гелерима, односно куглицама малог пречника од волфрама. Такав тип ракета се користи за уништавање непријатељске војске, али с обзиром на то да је једна пала у центар града, у коме нема војних објеката, значи да су циљ, према речима официра, били цивили.
19:38 03.10.2022
Илон Маск - Sputnik Србија, 1920, 03.10.2022
СВЕТ
Илон Маск изнео предлог за „украјинско-руски мир“
18:14 03.10.2022
Медији: ЕУ намерава да обучи 15 хиљада украјинских војника
Немачки лист „Шпигл“ саопштио је да су последњих недеља на радном нивоу земље-чланице Европске уније постигле договор да до 15 хиљада украјинских војника прође обуку ван земље што је пре могуће.
Према речима дипломата који су учествовали у разговорима, три хиљаде војника из Украјине треба да прође специјалну обуку, као што је тактичка и борбена обуке за команданте или курсева за деминере.
17:00 03.10.2022
Руске трупе уништиле су два батаљона Оружаних снага Украјине која су се пробила код Дудчана са намером да заузму Нову Каховку и Каховску хидроелектрану, изјавио је за емисију „Соловјов уживо“ шеф администрације Херсонске области Владимир Саљдо.
„Са севера су успели да се пробију на територију области. Тамо се налази насеље Дудчани. Кренули су на Дудчане, да би касније низводно ишли до Каховске хидроелектране.... Пробој није дуго трајао, када је авијација почела да ради и испоставило се да је уништено много украјинских оклопних возила, као и људства... Поражена су практично два батаљона која су долазила из правца Дудчана. Они су хтели да дођу до Каховске хидроелектране“, објаснио је он.
16:10 03.10.2022
Руководство ЕУ позвало је високог руског дипломату у Бриселу како би изразило протест против присаједињења нових региона Русији, потврдио је за Спутњик портпарол Спољне службе Европске уније Питер Стано.
„Ово је био део акције координисане са државама Европске уније. Отправник послова Русије позван је данас поподне како бисмо пренели нашу осуду нелегитимне анексије украјинских територија од стране Русије“, прецизирао је саговорник агенције.
Руска амбасада у Француској након тога је саопштила да је амбасадор Русије у Паризу Алексеј Мешков позван у Министарство спољних послова Француске.
Руским амбасадорима у Чешкој, Естонији, Пољској и Италији такође су уручене протестне ноте у којима је наведено да ове земље осуђују такозвану незакониту анексију Доњецке, Луганске, Запорошке и Херсонске области и неће је признати ни у будуће.
16:05 03.10.2022
Зграда сталног представништва Русије у УН у Женеви - Sputnik Србија, 1920, 03.10.2022
РУСИЈА
Швајцарска неће предати замрзнуту руску имовину Украјини
14:00 03.10.2022
ФСБ Русије привела је украјинског агента из Херсона због шпијунирања против Оружаних снага Русије
Напомиње се да је 28-годишњи становник Херсона врбован 2021. године.
„Од почетка специјалне војне операције на територији Украјине, они се активно користе за прикупљање информација о базама, бројности јединица Оружаних снага Русије и рутама њиховог кретања", наводи се у саопштењу.
13:02 03.10.2022
Украјинске трупе на територији Луганске Народне Републике упале су у "ватрену клопку", рекао је представник Народне милиције ЛНР Андреј Марочко.
„Оне су се 1,5-2 километра помериле напред. И то је учињено да би Зеленски објавио о новим успесима. Међутим, он не говори да је своје борце послао у сигурну смрт. Сада су са три стране под ватром наших снага и Русије – са севера, истока и југа, систематски се уништавају сви који улазе на територију ЛНР“, рекао је официр Народне милиције.
Према његовим речима, кијевски режим систематски уништава своје војнике. У дејствима Оружаних снага Украјине нема „апсолутне никакве тактике и стратегије“, закључио је Марочко.
12:51 03.10.2022
Литванија протерује отправника послова Русије у Виљнусу Сергеја Рјабокоња.
12:00 03.10.2022
Запорошка област је део Руске Федерације у њеним административним границама, а Херсонска област - са два округа Николајевске области, у којој је одржан референдум, саопштио је Павел Крашењиников, шеф Комитета Државне думе за државно уређење и законодавство, кога је руски председник Владимир Путин именовао за своје званичне представнике приликом разматрања нацрта савезних уставних закона о новим територијама у доњем дому руског парламента.
"У ДНР, ЛНР имамо Уставе, тамо су границе јасно написане, ту не постоје проблеми. Што се тиче Запорожја, то су административне границе Запорошке области. Што се тиче Херсона, знамо да је највиши званичник Херсонске области идентификовао два округа Николајевске области који су такође придружени Херсонској области“, рекао је парламентарац.
11:09 03.10.2022
Како пише "Политико", позивајући се на неименованог дипломату, Европска унија неће усвојити нови пакет санкција против Русије, ако он не буде садржао ограничење цена руске нафте.
10:57 03.10.2022
Чеченски лидер Рамзан Кадиров саопштио је да ће ускоро три његова малолетна сина отићи у зону специјалне војне операције и налазиће се у делу фронта где је најтежа ситуација.
10:42 03.10.2022
Одјеркнуле три експлозије у Херсону, дејствује ПВО, јавља дописник Спутњика.
10:37 03.10.2022
Савезничке снаге постижу одређене успехе у борбама са Оружаним снагама Украјине у подручју Угљедара, Маринке и Артјомовска (украјински назив Бахмут), као и села Пески, саопштио је лидер Доњецке Народне Републике (ДНР) Денис Пушилин.
09:47 03.10.2022
Градоначелник Буче у Кијевској области Анатолиј Фјодорук рекао је да је пронађено тело пилота Михаила Матјушченка, који је погинуо изнад Црног мора.
„Током реализацији борбеног задатка у ваздушном боју, пуковник Оружаних снага Украјине Михаил Матјушченко погинуо је бранећи небо земље... Био је из Буче и погинуо је на небу изнад Црног мора“, рекао је Фјодорук, преноси "Страна".
Према речима Фјодоруку, Матјушченко је умро у јуну, а његово тело је управо пронађено. У понедељак ће бити сахрањен у Бучи. Према речима градоначелника, пилот је руководио 40. Бригадом тактичке авијације, такозваним „духовима Кијева“.
Раније су украјински медији ширили причу да су неки украјински пилоти оборили огроман број руских авиона и били су прозвани "духовима Кијева".
08:24 03.10.2022
08:06 03.10.2022
Амбасадор Русије у Пољској Сергеј Андрејев позван је у Министарство спољних послова Пољске, рекао је заменик министра спољних послова Марчин Пшидач ТВН24.
„Односи са Русијом су данас практично замрзнути, нема дипломатских контаката, осим састанака када ја или министар позовемо амбасадора Андрејева. Такав састанак ће бити и данас. У 11.00 амбасадор Сергеј Андрејев ће доћи у Министарство спољних послова због корака које је Русија предузела прошле недеље“, рекао је Пшидач.
08:01 03.10.2022
Пречена је офанзива украјинске војске на Херсонску област. Ситуација на Николајевском правцу остаје под контролом Оружаних снага Руске Федерације, саопштио је заменик шефа војно-цивилне администрације Херсонске области Кирил Стремоусов.
"Нацисти су кренули дуж Дњепра у правцу Дудчана и тамо су их приметиле руске Ваздушно-космичке снаге", написао је он на свом Телеграм каналу.
Стремоусов је нагласио да је „у овом тренутку ситуација потпуно под контролом“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала