- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Црна Гора у политичком вакууму: Опстаје ли Дританова влада до прољећа

© Sputnik / Бобан НововићДритан Абазовић стиже на састанак поводом избора нове владе у Црној Гори
Дритан Абазовић стиже на састанак поводом избора нове владе у Црној Гори - Sputnik Србија, 1920, 04.10.2022
Пратите нас
Два гласања у Скупштини Црне Горе кад је у петак прије подне парламентарна већина прво одбацила предлог Мила Ђукановића о скраћењу мандата парламента, а друга већина - УРА, СНП, ДПС, СДП поподне гласала да Данијела Ђуровић (СНП) остане предсједница законодавног дома показују колико је политичка ситуација у Црној Гори сложена и промјењива.
Све то намеће и питање до када може да траје Влада Дритана Абазовића, иако у техничком мандату, јер се Црна Гора нашла у политичком вакууму. Ђукановић није дао мандат Миодрагу Лекићу за састав 44. владе, није прошла његова иницијатива да се скрати мандат Скупштини, Црна Гора нема комплетан састав Уставног суда, његова попуна биће опет резултат политичке трговине најважнијих партија, још је неизвјесно када ће бити расписани предсједнички избори, предсједнику државе истиче мандат наредног прољећа. А све се то догађа пред локалне изборе у 14 градова заказане 23. октобра.

Да ли су избори рјешење

Веско Пејак из НВО Алтернатива вјерује да су парламентарни избори све извјеснији.
„Али избори неће ријешити проблем Црне Горе. Избори су постали само реалити шоу гдје грађани подржавају такмичаре без икакве промјене изнова и изнова. Прије избора 2020. године Алтернатива Црна Гора је упозорила грађане да све партије сарађују са ДПС-ом. Догађаји од 30. августа 2020. године до данас потврдили су то. Да ли ми уопште нешто мијењамо изборима? Да бисмо то сазнали морамо пратити траг новца“, каже Пејак
Он подјсећа да просјечан министар или премијер Владе зарађује око 1.500 еура мјесечно, а да с друге стране преко територије Црне Горе годишње пређе око 10 милијарди шверцоване робе.
Пејак истиче да то да ли ће неко поштен доћи и спасити Црну Гору из канџи корупције није питање практичне природе, већ искључиво идеолошке.
„То мора бити морално јака и сигурна личност. Ја тренутно не видим ниједну особу која сједи у скупштинским клупама која би могла да одговори на тај изазов. Зато ако не буде новог „садржаја“ на изборима и нових људи на листама - резултат ће ће бити исти. Тако да није питање да ли ће бити избора - они ће се десити прије или касније. Питање је шта ми ново имамо на тим изборима“, истиче Пејак.

Абазовићева влада и даље ради

Владимир Павићевић, савјетник потпредсједника владе Владимира Јоковића, каже да, иако срушена, влада Дритана Абазовића и Јоковића и даље ради јер нема начина да се изабере нова, нити да се брзо распишу избори.
„И радиће све до љета идуће године када ће на основу резултата превремених парламентарних избора бити формирана нова. Суштински, то значи да ће Дритан Абазовић и Владимир Јоковић имати још више од пола године да управљају црногорском владом и да испуњавају агенду коју су зацртали 28. априла ове године када је њихова влада и изабрана. Све то значи да су се Дритан и Јоковић показали способнијим него што се то мислило на обје њихове противничке стране“, поручује Павићевић у изјави за Спутњик.
Он указује и да је Данијела Ђуровић, када је покренута иницијатива за њену смјену са мјеста предсједнице Скупштине Црне Горе, средином августа, имала само подршку посланика УРА и СНП, али се на гласању прошлог петка видјело да има подршку И ДПС, СДП...
Павићевић вјерује да је превагу у корист Ђуровићеве донијела њена изјава у Скупштини тог дана да ће изборе за предсједника државе расписати стриктно се држећи Устава и закона, што јесте порука разума и стабилности који је свима потребан у општем метежу који се ствара.
„За даље процесе то значи још једну ствар - Данијела Ђуровић је веома јасно поручила да нити Мило може да распише парламентарне изборе без одлуке Скупштине, нити Скупштина може да разријеши Мила без одлуке Уставног суда. Управо такав приступ нам је потребан у околностима које многи представљају замршенијим него што јесу“, закључује Павићевић.
Мило Ђукановић - Sputnik Србија, 1920, 03.10.2022
РЕГИОН
Милове намјере ограничавају измјенама Закона о предсједнику
Црногорски председник Мило Ђукановић - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2022
РЕГИОН
Како ће Црна Гора из ћорсокака - Ђукановић повриједио Устав, а блокиран Уставни суд
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала