- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Молдовагас“ спреман за преговоре ради регулисања историјског дуга према „Гаспрому“

© Sputnik / Александр Гальперин / Уђи у базу фотографијаЛого компаније "Гаспром"
Лого компаније Гаспром - Sputnik Србија, 1920, 04.10.2022
Пратите нас
Компанија „Молдовагас“ спремна је да у најскорије време започне преговоре са акционарима у циљу регулисања спорних тачака ради регулисања историјског дуга према „Гаспрому“, изјавио је директор компаније Вадим Чебан.

„АД ‘Молдовагас’ ће као и пре уложити све напоре како би у октобру испунила уговорне обавезе према ЈАД 'Гаспром'. Без обзира што није извршена ревизија овог дуга, АД ‘Молдовагас’ је спремна да у најскорије време обави преговоре са главним акционарима предузећа и изнесе конкретне предлоге за регулисање спорних питања“, написао је Чебан на Телеграм каналу.

Претходно је „Гаспром“ саопштио да задржава право да потпуно обустави испоруке гаса Молдавији, уколико та земља не изврши плаћање до 20. октобра, као и због грубог кршења рокова за закључење споразума о регулисању историјског дуга АД „Молдовагас“.
У саопштењу „Гаспрома“ се истиче да Молдавија током 2022. године континуирано крши рокове за плаћање руског гаса и да све до сада због става те земље није регулисано питање историјског дуга, што повлачи за собом ризик од раскида уговора у било ком моменту.
Руска компанија је истовремено нагласила да се увек с разумевањем односила према молбама молдавске стране, потврђујући своју усмереност на дугорочну и узајамно корисну сарадњу.
Молдавске власти су се октобра прошле године договориле с „Гаспромом“ о наставку уговора за испоруку гаса републици под условом да се изврши ревизија дуговања компаније „Молдовагас“ 2022. године. „Гаспром“ је саопштио да је узимајући у обзир ситуацију у Молдавији било одлучено да се уговор потпише практично под условима молдавске стране, али уз услов да се благовремено у потпуности измире текућа плаћања.
Према речима заменика премијера Молдавије Андреја Спине, испоруке гаса овог октобра биће смањене за 30 одсто и износиће 5,7 милиона кубних метара дневно. Касније је „Гаспром“ потврдио да је у могућности да Молдавији испоручи само 5,7 милиона кубних метара гаса дневно, пошто Украјина тој компанији не пружа услуге транзита у потпуности.
Гасни копремсор - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2021
РУСИЈА
Русија доказала да је прави пријатељ Молдавији: Захваљујући „Гаспрому“ Кишињев добија грејање
Снабдевање гасом кроз Турску не подразумева достављање гаса до крајњег корисника, као што је планирано „Јужним током“, већ до саме границе, и то по принципу „узми или плати” - Sputnik Србија, 1920, 30.10.2021
РУСИЈА
Молдавија ће куповати руски гас по дупло нижој цени од тржишне, нема политичких услова
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала