Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Шта кажу Срби – хоће ли пререгистровати возила до 31. октобра

© Sputnik / Теодор АнастасијевићЈариње
Јариње - Sputnik Србија, 1920, 04.10.2022
Пратите нас
Прошло је више од месец дана од како су привремене власти на Косову почеле са применом одлуке о пререгистрацији возила са српских на косовске регистарске таблице, а одзив грађана се мери у промилима.
За више од 30 дана на Косову је до понедељка пререгистровано само девет возила, а након ове званичне потврде из центра за регистрацију у Приштини на Фејсбуку* се огласио и косовски министар унутрашњих послова Џељаљ Свечља који се, попут Аљбина Куртија, Србима на Косову обратио на српском језику и послао поруку да пререгиструју своја возила на РКС таблице и да се након 31. октобра неће моћи кретати Косовом својим возилима уколико задрже српске таблице.
„Овај процес нуди одличне погодности, почев од регистрације возила старијих од 10 година, као и ослобађање од плаћања царине, административне таксе у Центру за регистрацију возила, таксе за регистарске таблице, таксе за опрему са сертификатом о регистрацији возила. Такође, од сада можете да региструјете возила са регистарским таблицама вашег региона у свим центрима за регистрацију возила, без обзира на место становања на Косову“, рекао је Свечља.
© Теодор АнастасијевићЈариње
Јариње - Sputnik Србија, 1920, 03.10.2022
Јариње
Са друге стране Срби са Косова поручују да се неће одрећи својих таблица.
Драгана каже да таблице неће мењати јер нико из њеног окружења то није урадио.
„Купила сам свој ауто пре две године и сада ме је страх јер долазе информације да ће ми неко одузети аутомобил ако га не региструјем на РКС. Искрено, не желим то да урадим и све те претње уносе само сумњу да ту нешто не ваља. Нико од људи које знам није узео те таблице па, нећу ни ја“, каже она.
Са друге стране, Милица је мишљења да је ова одлука силом наметнута.
„Зашто бих мењала своје таблице, само зато што неком сметају? Ја сам платила ову регистрацију и са својим аутом који је регистрован на таблице Косовска Митровица могу да путујем по целом свету. Сада неко силом хоће да ме натера да их одбацим, зашто?, ове таблице су легалне свуда, цео свет их признаје“,рекла нам је Милица.
Из косовског Министарства унутрашњих послова кажу да немају тачан број возила који носе српске таблице са именима градова на Косову и које издаје српски МУП, претпоставља се да на Косову има око 9.000 возила са КМ таблицама, од чега више од 7.000 људи на северу.
У Центрима за регистрацију немогуће је доћи до било какве изјаве јер вас службеници одмах упуте на Приштину, па једине информације о броју пререгистрованих аутомобила могу се добити од највиших званичника.
*Активности „Мета“ (друштвене мреже Фејсбук и Инстаграм) забрањене су у Русији као екстремистичке.
Косовска Митровица  - Sputnik Србија, 1920, 01.09.2022
СРБИЈА
Спутњик питао Србе на северу КиМ да ли ће заменити таблице, одговор кратак – не мењамо ништа
Косовска полиција - Sputnik Србија, 1920, 01.09.2022
СРБИЈА
„Одговор Приштини и Аљбину Куртију“: Нико од Срба није дошао на пререгистрацију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала