- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бугарски посланик у ЕУ: Подршка уласку Украјине у НАТО Софију директно увлачи у рат

© Sputnik / Mikhail Markiv / Уђи у базу фотографијаЗаставе Украјине и НАТО-а
Заставе Украјине и НАТО-а - Sputnik Србија, 1920, 06.10.2022
Пратите нас
Свака бугарска партија која се залаже за ступање Украјине у НАТО у тренутној ситуацији, заправо се залаже за директан улазак Бугарске у рат, изјавио је бугарски посланик у Европском парламенту Иво Христов.
Посланик је тако подржао недавну изјаву председника Бугарске Румена Радева о том питању, који сматра да одлуку о придруживању Украјине Алијанси треба донети тек након разматрања јасних параметара за регулисања сукоба Москве и Кијева и њихове примене од стране две државе.
Христов је, такође, критиковао парламентарну странку „Демократска Бугарска“, која је претходно осудила Радева.
„Свако од нас ко поседује основну правну културу зна да је чланство Украјине у НАТО у супротности са самим текстом Северноатлантског споразума, којим се захтева да кандидати немају неразрешене проблеме и нису у сукобу са суседним државама. То није случај с Украјином“, изјавио је политичар за Бугарски национални радио.
Он је још додао да је увлачење Бугарске у рат реално, имајући у виду скорашњу експлозију на крацима гасовода „Северни ток“.
„Наравно да је то реално. Рат се шири у правцу Запада. Економски рат је већ одавно попримио светске размере, а војна дејства се проширују. У том смислу ризик је стваран и понашање председника Радева заслужује велико поштовање. Он је, будући да је правно писмен човек и професионални војник, проценио шта би значила подршка ступању Украјине у НАТО“, објаснио је Христов.
Претходно је прес служба бугарског председника саопштила да је Радев одбио да потпише целокупан текст декларације девет земаља Источне Европе због члана у коме се даје подршка уласку Украјине у НАТО.
Украјински председник Владимир Зеленски је раније изјавио да Украјина подноси захтев за убрзано придруживање НАТО-у.
Поступак прихватања Украјине у НАТО је преурањен, изјавио је касније помоћник председника САД за националну безбедност Џејк Саливан. Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је, коментаришући изјаву Зеленског, признао непроменљив став Алијансе о праву сваке земље да одреди свој пут и политику „отворених врата“. Он је нагласио да ће се НАТО потрудити да пружи помоћ Кијеву да се заштити.
Поглед на московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 03.10.2022
Специјална операција у Украјини
Кремљ прати настојања Украјине за улазак у НАТО
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала