- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва о шведској истрази о експлозијама на гасоводима: Није то саботажа, чему таква деликатност?

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаПортпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова
Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 06.10.2022
Пратите нас
Званични Стокхолм је након истраге о цурењу гаса на гасоводима „Северни ток“и „Северни ток 2“ експлозије назвао саботажом, устежући се да ствари назове правим именом, саопштила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова. Није то саботажа, то је диверзија, екстремизам и терористички напад, истакла је она.
Подсетимо, у саопштењу Службе безбедности Шведске објављеном раније данас, наводи се да је истрага „појачала сумње у недопустиву саботажу“.
„Оперативно, нема шта. Хоћете ли рећи од кад се то експлозије на гасоводима зову ‘саботажом’? Диверзија, екстремизам, терористички напад – тако је било раније. Стокхолм се устеже да назове ствари правим именом? Чему таква деликатност. Да ли страхују од будућих открића?“

Инцидент на гасоводима

Компанија „Норд стрим 2 АГ“ прошле недеље је саопштила да се на једном од кракова „Северног тока 2“ (напуњеног техничким гасом након изградње) догодила ванредна ситуација у водама Данске у близини острва Борнхолм, праћена наглим падом притиска. Узроци нису познати, увиђај је у току, прецизирали су из компаније. Затим је оператор гасовода „Северни ток“, „Норд стрим АГ“, пријавио да је смањен притисак на оба крака (рад гасовода прекинут је крајем августа, али је он остао напуњен гасом). Узроци такође нису познати.
Рад гасовода „Северни ток“ обустављен је крајем августа због проблема са ремонтом „Сименсових“ турбина изазваних санкцијама Запада. Међутим, гасовод је остао напуњен гасом.
Део магистралног гасовода Северни ток - Sputnik Србија, 1920, 06.10.2022
РУСИЈА
Кремљ: Нема објективних истрага на „Северним токовима“ без учешћа Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала