- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова: Не дозволити власнику да учествује у истрази око „Северних токова“ значи да се нешто крије

© Sputnik / Дмитрий Лельчук / Уђи у базу фотографијаЦеви гасовода "Северни ток 2"
Цеви гасовода Северни ток 2 - Sputnik Србија, 1920, 06.10.2022
Пратите нас
Неспремност Данске да укључи Русију у истраге о терористичким нападима на гасоводе „Северни ток 1“ и „Северни ток 2“ могла би да указује на то да Копенхаген зна ко је извео нападе, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.
„Званични Копенхаген полази од тога да тај инцидент није случајност, него резултат намерних акција и сматра да је неопходно спровести међународну истрагу тог догађаја“, казала је Захарова.
Међутим, према саопштењу Министарства спољних послова, Данска не намерава да води дијалог с Москвом по том питању, подсећа портпаролка.
„То може да се објасни само на један начин: они, можда, знају ко је то урадио, тако да мишљење Москве једноставно није интересантно, јер је већ откривен осумњичени и већ га могу позвати на одговорност“, констатовала је Захарова.
Осврнувши се на раније одржану седницу СБ УН о „Северним токовима“, портпаролка је оценила да су сви учесници састанка „признали чињеницу да је реч о намерној диверзији и једногласно су се сложили да је неопходно спровести транспарентну међународну истрагу онога што се догодило“.
„То је, са једне стране, конструктивно јединство, али онда је поново нешто почело да шкрипи. Не давати приступ власнику – не само инвеститору, јер је Русија власник опреме, инфраструктуре и самог ресурса који се пумпа, не дозвољавати власнику приступ истрази значи да се нешто од њега крије“, оценила је Захарова.
Она је додала да се истрага напада на гасоводима може сматрати објективном и поузданом, само ако се у њу укључи и Русија.
„Сматрамо да су акције услед којих је дошло до оштећења гасовода намерна диверзија против најважнијег објекта руске инфраструктуре и настојаћемо на спровођењу свеобухватне отворене истраге уз учешће представника руских компетентних органа и, наравно, 'Гаспрома'“, истакла је Захарова.
Према њеним речима, „само ако тај услов буде испуњен, резултати истраге могу претендовати на веродостојност и објективност“.
„Ако Запад буде радио 'као и увек' – не буде давао приступ власницима, ако буде прикривао чињенице и стављао акценат на медије и манипулисање подацима преко медија у виду цурења, тада ће бити где ће та истрага довести – никуда неће довести“, казала је Захарова.

Инцидент на гасоводима

Компанија „Норд стрим 2 АГ“ прошле недеље је саопштила да се на једном од кракова „Северног тока 2“ (напуњеног техничким гасом након изградње) догодила ванредна ситуација у водама Данске у близини острва Борнхолм, праћена наглим падом притиска. Узроци нису познати, увиђај је у току, прецизирали су из компаније. Затим је оператор гасовода „Северни ток“, „Норд стрим АГ“, пријавио да је смањен притисак на оба крака (рад гасовода прекинут је крајем августа, али је он остао напуњен гасом). Узроци такође нису познати.
Рад гасовода „Северни ток“ обустављен је крајем августа због проблема са ремонтом „Сименсових“ турбина изазваних санкцијама Запада. Међутим, гасовод је остао напуњен гасом.
Место цурења гаса на гасоводу Северни ток у Балтичком мору - Sputnik Србија, 1920, 05.10.2022
РУСИЈА
Русија инсистира на међународној истрази диверзија на „Северним токовима“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала