- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Кремљ: Изјава Зеленског о превентивном нападу на Русију потврђује да је Путин био у праву

© Sputnik / Виталий БелоусовМосковски Кремљ
Московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 07.10.2022
Пратите нас
Изјава Зеленског о превентивном нападу на Русију говори о његовом моралном стању и истиче исправност Путинове одлуке о покретању специјалне операције у Украјини, сматра портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Песков је у програму „Москва. Кремљ. Путин“ на каналу „Русија 1“ коментарисао јучерашњу изјаву украјинског лидера да НАТО треба да нанесе „превентивне“ ударе на Русију, а не да „чека руске нуклеарне ударе“.
„То је апсолутно дегутантна изјава, која сигурно говори о моралном стању украјинског председника, које је препуно веома опасних непоправљивих грешака, што још једном истиче исправност одлуке руског председника да покрене специјалну операцију у Украјини“, рекао је Песков.
Он је нагласио да се нико није сетио да искритикује Зеленског након његове изјаве и да су се чули само бојажљиви покушаји да се осуди тон његових изјава.

„Били су неки бојажљиви покушаји да се, да тако кажем, осуди тон Зеленског. Огласиле су се Уједињене нације и други. Али, нажалост, нико се није сетио да искритикује свог вазала. То је веома опасно“, истакао је Песков.

Портпарол је истакао да је украјински лидер фактички позвао водеће светске државе и чланице нуклеарног клуба да изврше превентивни нуклеарни напад на Москву.
Према његовим речима, Русија не може да игнорише изјаве Зеленског и позива и лидере других земаља на то.

МИП Русије ће пратити реакције западних покровитеља Зеленског

Заменик шефа руске делегације на седници Првог комитета Генералне скупштине Уједињених нација Константин Воронцов истакао је да је изјава Зеленског неадекватна и неприхватљива и да ће Москва пратити како ће његови западни покровитељи реаговати на његове речи.
„Важно је знати да ли је он и у овом случају поступио уз њихово знање и сагласност“, нагласио је Воронцов.
Воронцов је истакао да ће Москва узети у обзир речи Зеленског о превентивним нападима на Русију приликом усвајања мера за нуклеарно одвраћање и безбедност земље. Он је подсетио да је украјински лидер и раније говорио или о стварању нуклеарног оружја или о његовој примени.
По његовом мишљењу, објашњење представника украјинске делегације да Зеленски није мислио на нуклеарне нападе, већ на санкције против Москве је „покушај Кијева да се извуче“ ширењем „политичких инсинуација“ како би изгладио ефекат изјаве украјинског лидера.
Портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова рекла је након изјаве украјинског лидера да Запад подстиче нуклеарни рат. Она је истакла да би Москва желела да од Париза и других западних престоница чује процену непромишљеног и неодговорног позива Зеленског о превентивном нуклеарном нападу на Русију, а не конспиролошке претпоставке.
Председник Русије Владимир Путин је крајем септембра у обраћању грађанима рекао да је Запад прешао сваку границу у својој антируској политици, као и сталним претњама Русији. Према његовим речима, Запад користи нуклеарну уцену, употребу оружја за масовно уништење против Русије. Руски лидер је подсетио Запад да је Русија по низу компоненти супериорна у односу на страну војну технику и упозорио оне који покушавају да је уцене нуклеарним оружјем да би ружа ветрова могла да се окрене у њиховом правцу.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 07.10.2022
РУСИЈА
Лавров о изјави Зеленског: Кијев ствара ризике од примене оружја за масовно уништење
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала