- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руска амбасада у Данској: Разматрамо самосталну истрагу о догађајима на гасоводима

© AP Photo / Danish Defence CommandМесто цурења гаса на гасоводу "Северни ток" у водама Данске
Место цурења гаса на гасоводу Северни ток у водама Данске - Sputnik Србија, 1920, 07.10.2022
Пратите нас
Руска страна разматра могућност спровођења самосталне истраге у вези са диверзијом на гасоводима „Северни ток“ и „Северни ток 2“, саопштила је амбасада Русије у Данској.
Како су истакли у саопштењу, одсуство жеље данских власти да укључе представнике Русије у истрагу коју спроводе доводи у питање поузданост будућих резултата.
„Ограничавање круга учесника на државе које или су већ чланице НАТО или су на путу ка чланству, претвара истрагу у политички ангажовану. У тим условима руска страна разматра могућност спровођења самосталне истраге на лицу места“, наводи се у саопштењу.
Амбасада је нагласила да је Русија, као власник гасовода, претрпела највећу штету
„Извршена је смишљена диверзија против гасовода који су један од најважнијих објеката енергетске инфраструктуре Русије. Русија је у датој ситуацији најпогођенија страна. Власник тих гасовода је руска компанија ‘Гаспром’. Њеном власништву нанета је велика штета“, наводе у амбасади и додају да је диверзија истовремено и ударац за перспективу експлоатација гасовода и испоруке руског гаса у Европу.
У међународном праву нема правила нити принципа који коче учешће представника компетентних руских власти и „Гаспрома“ у међународној истрази, додају у руском дипломатском представништву.
Руска страна не искључује могућност ремонта гасовода али одлука може бити донета тек након обиласка места експлозије.

Инцидент на гасоводима

Компанија „Норд стрим 2 АГ“ прошле недеље је саопштила да се на једном од кракова „Северног тока 2“ (напуњеног техничким гасом након изградње) догодила ванредна ситуација у водама Данске у близини острва Борнхолм, праћена наглим падом притиска. Узроци нису познати, увиђај је у току, прецизирали су из компаније. Затим је оператор гасовода „Северни ток“, „Норд стрим АГ“, пријавио да је смањен притисак на оба крака (рад гасовода прекинут је крајем августа, али је он остао напуњен гасом). Узроци такође нису познати.
Рад гасовода „Северни ток“ обустављен је крајем августа због проблема са ремонтом „Сименсових“ турбина изазваних санкцијама Запада. Међутим, гасовод је остао напуњен гасом.
О томе ко је извршио диверзију на руским гасоводима у ауторској емисији „Мој поглед на Русију“ говорила је Љубинка Милинчић:
Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 06.10.2022
РУСИЈА
Москва о шведској истрази о експлозијама на гасоводима: Није то саботажа, чему таква деликатност?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала