- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Низ држава ЕУ осуђује нападе Русије на Украјину

Експлозија у Лвовској термоелектрани
Експлозија у Лвовској термоелектрани - Sputnik Србија, 1920, 10.10.2022
Пратите нас
Власти Француске, Норвешке, Италије, Швајцарске, Шпаније и Грчке осуђују ракетне нападе на Украјину, док председник Литваније позива да се уведу још строжије санкције против Русије.
„Одлучно осуђујем данашње неселективне нападе Русије на украјинске градове“, написала је министарка иностраних послова Француске Катрин Колона на Твитеру.
Министарка иностраних послова Норвешке Аникен Хујтфелд је такође осудила ракетне ударе на Украјину.
„Кривци морају да одговарају. Норвешка ће наставити да подржава Украјину“, рекла је она.
Италија је у ужасу због напада на центар Кијева и других украјинских градова, изјавио је министар иностраних послова Италије Луиђи ди Мајо.
„Поново изјављујемо нашу чврсту и поуздану подршку Украјини, њеном народу и његовој постојаности, а истовремено изражавамо нашу потпуну осуду и крајње огорчење акцијом која продубљује одговорност Русије“, наводи се у саопштењу Министарства.
Лидер партије „Браћа Италије“ Ђорђа Мелони, која има веће шансе да предводи нову владу земље, изјавила је да свака ракета доводи до даље изолације Русије.
Потребно је увести још строжије санкције против Русије, као одговор на ракетне ударе по инфраструктури украјинских градова, сматра председник Литваније Гитанас Науседа.
Председник Швајцарске Ињацио Касис је позвао да се прекине са неселективним нападима.

„Одлучо осуђујемо нападе на цивилне квартове у разним градовима Украјине. Швајцарска позива Русију да хитно прекине неселективне нападе. Цивили морају бити заштићени у складу са међународним хуманитарним правом“, написао је Касис на Твитеру.

Нападе на Украјину је осудила и влада Шпаније.
„Шпанија најоштрије осуђује нападе руских оружаних снага на Кијев и друге украјинске градове, као и нападе извршене у зору у недељу на стамбене квартале украјинског града Запорожје“, наводи се у саопштењу шпанске владе.
Министар иностраних послова Грчке је изјавио да осуђује ракетне нападе и да Грчка подржава украјинску владу и украјински народ.
У саопштењу Министарства иностраних послова Грчке се наводи да је особље Грчке у Кијеву и Генералном конзулату у Одеси добро. Пре тога се Грчка, која је 2014. године подржавала државни преврат у Украјини, никада није изјаснила и осудила украјинско гранатирање градова у Донбасу. Када је почела специјална војна операција, у Грчкој је покренута невиђена антируска кампања. Грчки званичници и медији су осам година игнорисали рат у Донбасу.
Председник Русије Владимир Путин рекао је да је јутрос високо прецизним наоружањем нанет снажан ударац објектима украјинске инфраструктуре. Он је на седници Савета безбедности Русије поручио и да ће, у случају даљих покушаја организовања терористичких напада на територији Русије, одговор бити жесток и у складу са нивоом претње.
Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 10.10.2022
РУСИЈА
Прекретница: Зеленски и Запад добили поруку да са Русијом више нема шале
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала