- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Кинески експерт за Спутњик: Амерички конгресмени на Тајвану због продаје оружја

© AP Photo / Chiang Ying-yingТајван
Тајван - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2022
Пратите нас
Две делегације америчких конгресмена допутовале су на Тајван, саопштило је Министарство иностраних послова Тајвана. Директор Института за америчке и источноазијске студије на кинеском Универзитету Лиаонинг Лу Чао сматра да је циљ посете америчких конгресмена ─ продаја оружја Тајвану.

„Министар иностраних послова Тајвана Џозеф Ву је пожелео добродошлицу двема делегацијама конгресмена из САД. Захвални смо нашим пријатељима за садржајан разговор на тему одбране, одвраћања и улоге Тајвана у јачању мира и стабилности у Индо-пацифичком региону“, наводи се у саопштењу Министарства иностраних послова Тајвана на Твитеру.

Раније је Министарство иностраних послова Тајвана објавило да ће две делагације конгресмена из САД, на чијем челу је члан Представничког дома САД, републиканац Бред Венструп и члан Представничког дома, демократа Сет Моултон, остати на острву до 13. октобра. У делегацији су и конгресмени Кај Кахел и Мајкл Валц.
Наводи се да ће се током боравка на Тајвану конгресмени састати са шефом администрације острва Цај Ингвен са којом ће разговарати о билатералним односима, као и о регионалној безбедности, трговинској и економској сарадњи.

Шта су циљеви посете?

САД сада отворено и доследно пооштравају став о тајванском питању, каже у интервјуу Спутњику Лу Чао.
Посета Пелосијеве Тајвану је опасан преседан. Пекинг стално прати посете америчких конгресмена Тајвану. То је озбиљна провокација против принципа ‘једне Кине’, а такође то је у супротности у односу на ‘три саопштења’ о успостављању дипломатских односа између САД и Кине. Кина одлучно иступа против тога и одржава висок степен будности. Не мислим да ће ова посета донети много користи Тајвану, осим још једног таласа напетости. Посета само потврђује заоштравање става Сједињених Америчких Држава о тајванском питању. Што се тиче такозване завере између представника Министарства одбране САД и Тајвана, она постоји већ неко време и не треба очекивати нове трикове. У последње време се САД припреме за продају оружја Тајвану, зато је потребно да чешће контактирају Тајван. У сваком случају, посете и размене информација међу званичницима САД и Тајвана подривају стабилност и мир у Тајванском мореузу и појачавају тензије“, нагласио је кинески експерт.
Ситуација око Тајвана је ескалирала у августу, након посете Тајпеју председнице Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси. Пекинг је осудио ту посету, видевши у овом потезу подршку САД тајванском сепаратизму и покренуо велике војне вежбе, увео санкције двема тајванским фондацијама, Ненси Пелоси и њеним рођацима.
Међутим, као одговор, САД и европске земље су наставиле да редовно шаљу делегације на острво. Тајван је ове године посетило већ 10 делегација Конгреса, укључујући 33 сенатора. Више од половине њих стигло је на острво након посете Ненси Пелоси.
Министарство спољних послова Кине је одговорност за све негативне последице ставило на Вашингтон и Тајпеј .
Кина сматра Тајван својом провинцијом и категорички се противи његовим контактима са званичницима и војском других земаља.
Америчка застава - Sputnik Србија, 1920, 19.09.2022
СВЕТ
Бајден: Америка ће војно бранити Тајван у случају да Кина прибегне војном решењу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала