- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Макрон позвао Путина на преговоре са Украјином

© AP Photo / Darko BandicФранцуски председник Емануел Макрон
Француски председник Емануел Макрон - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2022
Пратите нас
Француски председник Емануел Макрон позвао је руског лидера Владимира Путина да се врати за преговарачки сто за решавање сукоба у Украјини.
„Владимир Путин мора да прекине рат, поштује територијални интегритет Украјине и врати се за преговарачки сто“, рекао је Макрон у интервјуу за телевизију „Франс 2“.
Он је нагласио да Француска не жели нови светски рат.
Према његовим речима, Украјина ће у једном тренутку морати да почне преговоре са Русијом, а повратак за преговарачки сто је у интересу обе земље.
„У одређеном тренутку, а ја желим да то буде што пре, неопходно је да се све стране врате преговорима. И мислим да ће то бити у интересу и Украјине и Русије“, истакао је Макрон.
„Украјина ће једноставно бити обавезна ово да уради“, нагласио је Макрон, коментаришући неспремност Кијева да започне преговоре са Русијом.
Раније је Путин објавио да је Русија спремна за преговоре о Украјини и позвао Кијев да одмах прекине сва борбена дејства. Украјински председник Владимир Зеленски је као одговор на овај позив рекао да ће Украјина водити дијалог са Русијом тек онда када на њеном челу буде други председник.
Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала