- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Медији: Зеленски доводи САД до ивице нуклеарног рата

© AP Photo / Ukrainian Presidential Press OfficeПредседник Украјине Владимир Зеленски
Председник Украјине Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2022
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе не смеју дозволити да их Владимир Зеленски вуче за нос до „ивице нуклеарног рата“, пише колумниста Род Дрејер у чланку за „Американ конзерватив“.
Аутор истиче да је у интересу Зеленског да примора САД и Европу да пруже максималну помоћ Украјини, али то „очигледно“ није у интересу Американаца, посебно имајући у виду недавне речи председника Џозефа Бајдена о опасности од нуклеарног Армагедона.
Према његовим речима, максимализам Зеленског је достигао врхунац, док је „изузетно непријатно“ видети западну владајућу класу како „луди“ због њега, пројектујући на њега сопствене снове.
Он је критиковао идеју да Украјина наводно брани либерални светски поредак. Ако је украјински национализам неоспоран, онда приврженост кијевских власти демократским вредностима није у корелацији са њиховим поступцима, приметио је Дрејер.
Аутор је подсетио да је Зеленски забранио 11 политичких партија, низ медија, ограничио школовање на руском језику, као и да је попустљив према неонацистичким формацијама и идеологији.
Он подсећа на то да је Зеленски усвојио законе који ограничавају наставу на руском језику, како би појачао свест о украјинском идентитету.
Ограничио је и образовање на другим језицима, а један до разлога зашто су се Мађари према њему односили негативно јесте то што се етничким припадницима тог народа који живе на западу Украјине стално сугерише да су њихова права да уче своју децу на матерњем језику ограничена.
Зеленски је, како подсећа аутор колумне, ступио у савез и подржао украјински неонацистички батаљон „Азов“ (екстремистичка организација, забрањена у Русији), као и поклонике Степана Бандере, украјинског националисте из времена Другог светског рата, фашисте, антисемите, сарадника нациста, подсећа аутор колумне.
Поред тога, обелодањивање Пандориних докумената 2021. године показало је да је Зеленски, упркос активном коришћењу теме борбе против корупције, заједно са својим „најбољим пријатељима“ чувао богатство скривено на рачунима у страним банкама.
Како је нагласио аутор, такве измишљотине су га натерале да се сети речи једног дипломате да Американци, долазећи у друге земље, „виде оно што желе да виде“ у складу са својим унутрашњим политичким ставовима. Он је додао да становници САД који воле своју земљу не би требало да дозвољавају Зеленском да их „вуче за нос до ивице нуклеарног рата“.
Раније је Зеленски, говорећи на Институту Луи у Аустралији, изјавио да НАТО треба да изведе „превентивне“ ударе на Русију, а не да „чека нуклеарне ударе“ из Москве. Касније је портпарол Зеленског Сергеј Никифоров објаснио да украјински лидер није позвао на употребу нуклеарног оружја против суседне земље, већ је мислио на превентивне санкције.
Московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 07.10.2022
Специјална операција у Украјини
Кремљ: Изјава Зеленског о превентивном нападу на Русију потврђује да је Путин био у праву
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала