- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Директор „Гаспрома“: Црно море најбезбеднија маршрута за гас

© Sputnik / Виталий Тимкив / Уђи у базу фотографијаКомпресорске станице у Краснодарском крају на Црном мору
Компресорске станице у Краснодарском крају на Црном мору  - Sputnik Србија, 1920, 13.10.2022
Пратите нас
Црно море је тренутно безбеднија од других рута за испоруке гаса, изјавио је генерални директор „Гаспрома“ Алексеј Милер на Руској енергетској недељи.
„Добили смо такве информације у току контаката и преговора. Наравно, разумљива је реакција да сви јачају безбедност критичних инфраструктурних објеката. Што се тиче перспектива, нема сумње да је Црно море тренутно безбеднија рута него било које друге познате руте“, рекао је Милер за телевизију „Русија 1“, одговарајући на питање о реакцији турских колега на информације о покушајима диверзије „Турског тока“.
Милер је додао да се „Гаспром“ договорио са Турском да врло брзо спроведе дијалог о гасном предлогу Русије да се количине изгубљене на „Северном току“ пребаце на „Турски ток“, а стране ће разговарати и о стварању чворишта на турској граници са Европском унијом, које би могло да постане показатељ цена гаса.
Председник Русије Владимир Путин и председник Турске Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија, 1920, 13.10.2022
РУСИЈА
Путин пренео Ердогану идеју о успостављању гасног хаба у Турској
„Турска страна је, наравно, показала велико интересовање, договорили смо се са нашим колегама, између осталог, на корпоративном нивоу, са министром енергетике Турске да ћемо врло брзо, буквално од почетка следеће недеље, започети дијалог. И прећи ћемо на апсолутно конкретно разматрање обима и рокова реализације пројекта“, одговорио је Милер на питање како је Турска реаговала на предлог Русије да се количине гаса изгубљене на „Северном току“ усмере преко „Турског тока“.
Обими нових капацитета за пренос гаса који би се могао појавити у коридору „Турског тока“ на Црном мору упоредиви су са изгубљеним количинама на Балтику, додао је Милер.
„Ако говоримо о капацитетима које се могу појавити у коридору ‘Турског тока’, о обиму нових капацитета за пренос гаса, онда се ради о обимима које смо изгубили на Балтику, на ‘Северним токовима’, због аката међународног тероризма“, прецизирао је он.
Милер је навео да би могући нови кракови „Турског тока“ користити турбине руске производње.
„Нећу сад да говорим колико ће бити кракова, прво морамо да одлучимо, наравно, о обиму. Али, у сваком случају, то су нови капацитети за пренос гаса преко Црног мора, у коридору ‘Турског тока’, са стварањем трговинског чворишта на граници Турске и границе Европске уније... Што се тиче турбина, наравно, то ће бити турбине руске производње“, истакао је Милер.
Говорећи о оштећеним цевима гасовода „Северни ток“, Милер је рекао да је цевовод сада већим делом испуњен морском водом, а да би се поправиле, мораће да се одсече и замени значајан део цеви.
Да би се поправила оштећена цев, потребно је да се подигне на површину, што је закомпликовано тиме што је напуњена водом дуж стотине километара, објаснио је Милер.
„Турски ток“ је гасовод од Русије до Турске преко Црног мора. Пројектовани капацитет овог гасовода износи 31,5 милијарди кубних метара гаса годишње. Гас се преко „Турског ток“ испоручује у Турску и транзитом преко турске територије у земље јужне и југоисточне Европе.
Испоруке преко „Северног тока“, који је био главни пут за снабдевање гасом из Русије у Европу, значајно је смањено од средине јуна због техничких проблема изазваних санкцијама након почетка војне операције у Украјини, а од краја августа потпуно је обустављено.
Месец дана касније, 26. септембра, откривена су оштећења на три од четири крака гасовода „Северни ток 1“ и „Северни ток 2“, чији узроци још нису објашњени. Оператор гасовода „Норд стрим АГ“ саопштио је да се рок поправке не може проценити. Генерално тужилаштво Русије покренуло је поступак за акт међународног тероризма. Европска унија истражује могуће узроке штете.
Руска енергетска недеља одржава се у Москви од 12. до 14. октобра.
Директор Гаспрома Алексеј Милер - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2022
РУСИЈА
Милер: Постоје и боља решења од обнове „Северног тока“ – пренос капацитета у Црно море
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала