- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Видић објаснио шта је „кочница“ да се кандидује за председника ФСС

© Фото : ФК МиљаковацНемања Видић на хуманитарној утакмици за Радована Радаковића
Немања Видић на хуманитарној утакмици за Радована Радаковића - Sputnik Србија, 1920, 14.10.2022
Пратите нас
Легендарни Немања Видић, бивши капитен репрезентације Србије и Манчестер јунајтеда, поручио је шта је препрека да се врати у српски фудбал и да се кандидује за председник Фудбалског савеза Србије о чему се у прошлости причало и писало.
Чувену „ужичку стену“ би многи љубитељи најважније споредне ствари радо видели у најудобнијој фотељи на Теразијама, али од тога ипак неће бити ништа. Иако се вратио из Енглеске и са породицом живи у Србији, Видић је открио због чега се није кандидовао за првог човека ФСС.
„Вратио сам се, ту сам у Србији са породицом и бавим се приватним бизнисом о којем не бих пуно причао јер нема везе са спортом. Наравно да има додира са фудбалом, у контакту сам са Манчестер јунајтедом. Што се кандидатуре за председника ФСС тиче, сусрећем се са људима који воле и прате српски фудбал. То су обични људи и функционери. И многи од њих ме питају зашто се не кандидујем када имам поштовање и кредибилитет на светском нивоу. Зашто се не укључим да помогнем српском фудбалу. Баш због њих ја сам хтео да се кандидујем, иако сам свестан да бих тиме лично изгубио, како ја, тако и моја породица. Али нисам имао могућност да то учиним из процедуралних разлога које су у надлежности Фудбалског савеза Србије. И питају ме када виде. По статуту ФСС, члан 48 став 2, кандидате за председника може да предложи Извршни одбор одговарајућег територијалног фудбалског савеза, лиге или петорица делегата. Неспорно је да су региони и лига блиски ФСС и да ту не бих могао да добијем подршку", рекао је Видић у интервјуу за Спортал.рс.
Видић је затим додатно појаснио како стоје ствари у српском фудбалу. И због чега је сигуран да је његова одлука, у овом тренутку, једина могућа.
„Неки председници територијалних савеза су у претходним сазивима били чланови Извршног одбора ФСС, док су новоизабрани исто део система. Сви територијални савези имају 42 делегата од укупно 85, колико броји скупштина, То је 49 одсто сазива скупштине, па формално са још само једним гласом би имали већину. Једини објективан начин да се кандидујем за председника ФСС јесте да ме предложи пет делегата скупштине из осталих организација у фудбалу, међутим они формално правно не постоје, јер ниједном делегату на данашњи дан нису верификовани мандати, па ми је и у том смислу онемогућено да разговарам о својој кандидатури. Нисам правник, али неко би могао да се позабави тиме да ли су ови избори уопште легитимни. Стека осам утисак да је Фудбалски савез Србије изменио и освојио Статут као и све изборне правне акте да би имао потпуну контролу над читавим изборним системом“, изјавио је Видић за Спортал.
Подсетимо, на челу Фудбалског савеза Србије налази се Ненад Бјековић, који тренутно обавља функцију заменика председника након што је оставку поднео Славиша Кокеза.
Сва је прилика да ће Бјековић остати на челу Савеза бар до пролећа, што би требало да буде потврђено на наредној седници Изборне скупшштине ФСС која је заказана за крај октобра, а две недеље пре ннего што Орлови одлете на Мундијал у Катару.
Раде Богдановић - Sputnik Србија, 1920, 14.10.2022
Подкаст
Раде Богдановић: Кулибали – дрво јаворово | Миљанов корнер
Детаљ са финалног меча из 1990. године - Sputnik Србија, 1920, 14.10.2022
СПОРТ
Партизанов делегат судио Марадони у Италији 1990: „Шутирали су врата, звали мафију“
Милош Милојевић - Sputnik Србија, 1920, 14.10.2022
СПОРТ
Тренер Звезде грмео после пораза: „Други гол што смо примили не постоји ни на тренингу“
Црвена звезда - Ференцварош - Sputnik Србија, 1920, 13.10.2022
СПОРТ
Руска легенда се реванширала Звезди – црвено-бели поражени у Мађарској!
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала