Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Невероватно осион план Запада: Да се Србија одрекне Косова - зарад избора у Америци и у ЕУ

© Sputnik / Алексеј Филипов / Уђи у базу фотографијаЊујорк уочи председничких избора
Њујорк уочи председничких избора  - Sputnik Србија, 1920, 14.10.2022
Пратите нас
Ако је и од Лајчака, много је. Србији је, практично, поручио да њено најважније државничко питање треба да подастре за рачун америчке и бриселске политичке елите на њиховим предстојећим изборима 2024. године. До тада би, значи, требало да призна Косово и тиме помогне актуелним властима на Западу да би у предизборној трци имали чиме да се заките.
После разговора са председником владе привремених институција на Косову и Метохији, Аљбином Куртијем, изасланик Европске уније за дијалог између Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је да би 2024. година, када се одржавају избори у САД и ЕУ, могла да буде рок за постизање споразума Београда и Приштине.
„Када нема избора на Косову и Србији то иде у прилог постизању коначног споразума“, рекао је он, истичући да неће бити добро ако не буде помака до 2024. године, када ће бити одржани избори у САД и у ЕУ, јер ће тада њихов фокус бити негде другде.

Одрицање од Косова зарад избора Запада

Сваки дан је важан, каже Лајчак и додаје - имамо јединствен календар који нам иде у прилог, а имамо и јединствен савез САД-ЕУ који подржава Велика Британија. Имамо тај отворен прозор који траје до избора у САД и ЕУ 2024. године, рекао је Лајчак, а пренео Косово онлајн.
Коментаришући ову изјаву, професор Факултета политичких наука, др Слободан Самарџић за Спутњик каже да је Лајчак дужан да повремено даје неке оптимистичне изјаве.
„Мени се ова изјава више свиђа него не свиђа. Он нам је овде ипак оставио неки простор до 2024. да дишемо“, духовито и не без ироније приметио је наш саговорник.
Он, ипак, сматра да је овде реч о чистој спекулацији која се не базира ни на каквим чињеницама и да смо ми овде навикли да се већ дуго суочавамо са разним датумима, од оних када ћемо у ЕУ, до тога када ћемо нормализовати односе са Приштином и ти датуми се, како примећује, на наше задовољство стално померају.
„Када би Лајчак знао каква ће бити реакција у српском јавном мњењу поводом те његове тезе да су ту и Америка и ЕУ и Британија спремне да нам помогну, он такву изјаву не би давао. То само значи да ће се овде створити још већи отпор према таквом једном, како смо ми то већ навикли, насилном методу утеривања Србије у обавезу да потпише признање Косова“, констатује Самарџић.

Судбином Србије би да заките кампању

Лајчак, међутим, није само тиме погодио у мету. Још мање смислено изгледа његова опаска да споразум Београда и Приштине, који Запад чита као признање самопроглашеног Косова од стране Србије, треба да буде постигнут до одржавања председничких избора у Америци и оних за Европски парламент.
Другим речима, судбина државе Србије требало би да буде стављена у сврху потпомагања изборне трке америчких и ЕУ елита.
© Sputnik / Лола ЂорђевићСрбија би по мери Запада требало да се одрекне Косова зарад избора у Америци и ЕУ 2024. године
Мајица са натписом  Нема предаје  - Sputnik Србија, 1920, 14.10.2022
Србија би по мери Запада требало да се одрекне Косова зарад избора у Америци и ЕУ 2024. године
„Ти модерни политичари у Европи, нарочито тог средњег или нижег ранга као што је Лајчак, стално експонирани, смишљају нове приче да би цела та пројекција Запада живела“, каже Самарџић.
По његовој оцени, они заправо не знају шта да раде са Косовом ако Србија и Вучић нису спремни да потпишу његово признање, зашта имају чврсто ограничење и у расположењу јавног мњења у Србији по том питању.
Нема сумње да би, на пример, кандидату демократа у предизборној трци за председничку столицу у Вашингтону добро легла вест да је за њиховог мандата на том месту коначно завршен посао на који се чекало готово четврт века.
Да је којим случајем погоди таква вест тиме би се, наравно, китила и бриселска елита у кампањи за изборе за Европски парламент. Поготово у овако турбулентној ситуацији у ЕУ с обзором на економску и геополитичку ситуацију.

Застрашивање без основа

Колико год недипломатски звучала Лајчакова порука да Србија своје најважније државничко питање треба да подастре за рачун америчке и бриселске политичке елите, Самарџић ипак сматра да је он у том општем колоплету тек један мегафон и прича оно што му падне на памет. Он томе, како каже, не би придавао велики значај. Поготово у овако турбулентним временима када нико не може да предвиди шта ће бити за годину и по дана.
Професор ФПН-а указује и на то да ни ти избори у Америци и Бриселу 2024. године неће имати посебан утицаја на нас, јер све и да дође до промене власти на њима, Запад неће да мења своју спољну политику.
Самарџић на крају поручује да наши људи не би требало да се секирају када чују овакву Лајчакову изјаву. Она је, наравно, дата да би заплашила јавно мњење у Србији које је, како каже, на то већ огуглало и постало резистентно на то застрашивање.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала