- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Турски научници направили пројекат гасног хаба: Средњи крак гасовода ка Србији

© Sputnik / Лола Ђорђевић Гасовод
Гасовод - Sputnik Србија, 1920, 16.10.2022
Пратите нас
Турски научници су разрадили пројекат гасног хаба у земљи који ће моћи да се транспортује до 75 милијарди кубних метара гаса годишње. Пројекат је постао актуелан након што је идеју објавио председник Русије, пише турски лист „Јени сафак“.
„Испоставило се да су, три месеца пре изјаве руског председника Владимира Путина о могућности стварања великог гасног хаба у Турској за снабдевање Европе, научници инжењерског факултета Универзитета у Гумусхану припремили магистарску дисертацију „Турска - централна земља у евроазијској енергетској безбедности“, пише лист.
Шеф катедре за геофизички инжењеринг Универзитета у Гумусхану и сарадник на факултету енергетских система Института професор Нафиз Маден је нагласио да ће они пружити свеобухватну подршку пројекту.

„Турска је целом свету доказала да је она земља која штити Европу данас од хладне зиме, као што је јуче штитила Европу и цео свет од глади. Разрадили смо пројекат гасовода и то не као прогнозу, већ кроз научна истраживања“, подвукао је научник.
Он је нагласио да ће се тај природни гас у Европу испоручивати преко Тракије (историјска област подељена између Грчке, Турске и Бугарске) путем три различите маршруте: северног, јужног и средњег крака.

„Јужни крак ће ићи ка Италији, средњи ка Србији и друге земље преко Бугарске, Албаније, Македоније, а северни крак ће ићи ка Румунији, Словенији, Мађарској и даље ка Немачкој. Док смо радили на овом пројекту, ми смо претпоставили да ће он бити повећан са 50 на 75 милијарди кубних метара, уз додатне инвестиције“, рекао је турски научник.

Према речима Мадена, пројекат ће омогућити да Турска постане централна земља, а не земља у транзиту. Нагласио је да ће пројекат ојачати социјално-културолошке и братске везе међу државама.
Обим руског гаса, који ће се испорућивати Европи преко Турске, може да достигне 63 милијарди кубних метара годишње, изјавио је раније потдредседник руске Владе Александар Новак.
Раније је председник Русије Владимир Путин изјавио да би гасни хаб у Турској могао бити не само платформа за испоруке тог енергента, него и за утврђивање његове цене без икакве политичке обојености.
Руски гас - Sputnik Србија, 1920, 14.10.2022
РУСИЈА
Преговори Русије и Турске о гасном хабу — већ следеће недеље
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала