- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Белоруско министарство одбране: Конфликт у Украјини може прерасти у глобални

© Sputnik / Виталий Аньков / Уђи у базу фотографијаПрипадници војске Белорусије на војним вежбама
Припадници војске Белорусије на војним вежбама - Sputnik Србија, 1920, 17.10.2022
Пратите нас
Испоручивање оружја земаља НАТО-а Украјини могло да доведе до ескалације украјинског сукоба у глобални, сматра начелник Одељења за међународну војну сарадњу и помоћник министра одбране Белорусије за међународну војну сарадњу Валериј Ревенко.
„Јасно видимо практичне кораке Северноатлантске алијансе усмерене на даље ширење сукоба у Украјини повећањем испорука наоружања и војне технике који могу да претворе овај сукоб у глобални“, рекао је Ревенко на брифингу за војне аташее акредитоване у Белорусији.
Ревенко је приметио да је „невиђена геополитичка конфронтација између колективног Запада и Русије достигла нови ниво и да се одражава на целој дужини граница Белорусије“.
„Отворено се чује и шири милитантна реторика званичника и провладиних аналитичара низа страних држава, укључујући и наше суседе“, оценио је он.

Задатак белоруске војске – безбедност граница Савезне државе

Ревенко је навео да је главни задатак војске Белорусије у оквиру специјалне руске војне операције у Украјини да осигура безбедност Савезне државе и спречи агресију на њу.
Војна вежба Словенско братство 2016 - Sputnik Србија, 1920, 14.10.2022
РУСИЈА
Задатак – одбрана: Русија и Белорусија почињу формирање заједничке регионалне групације
Он је подсетио да је белоруско руководство више пута изјављивало да, с обзиром да је Белорусија стратешки савезник Русије, земља такође увучена у специјалну војну операцију.
Белоруски политичар је, међутим, нагласио да на територији Украјине нема белоруских војника.

Балтичке земље вежбају офанзиву према Русији и Белорусији

Ревенко је приметио да балтичке земље увежбавају стварање офанзивних група и њихову примену на руском и белоруском правцу.
„Балтичке земље се фокусирају на модернизовање војне инфраструктуре, повећање способности за пријем и распоређивање страних војних формација. Анализа припреме националних оружаних снага и страних формација показује да се одрађује стварање офанзивних група и употребе трупа на руском и белоруски правцу“, објаснио је Ревенко.
Према његовим речима, батаљонске тактичке групе НАТО-а у Литванији и Летонији постепено се трансформишу у бригадне, а убудуће могу да буду подигнуте на ниво дивизиона.
„Врло је важно и што је на територији Литваније и уз подршку литванских власти створена и функционише такозвана јединствена прелазна влада која има за циљ рушење актуелне власти у Републици Белорусији“, додао је Ревенко.
Он је истакао да Белорусија задржава право да предузме превентивне мере стратешког обуздавања како би спречила напад или неутралисала оружани сукоб.
„Република Белорусија ће бранити своје националне интересе свим расположивим средствима, укључујући и употребу војне силе, и задржавајући право да предузме низ превентивних мера стратешког обуздавања у циљу спречавања напада или неутралисања унутрашњег оружаног сукоба“, прецизирао је Ревенко.
Раније је министар спољних послова Белорусије Владимир Макеј саопштио да Минск неће затварати очи пред гомилањем војске и наоружања код својих граница на југу и на западу земље.
Председник Белорусије Александар Лукашенко - Sputnik Србија, 1920, 15.10.2022
Специјална операција у Украјини
Може се завршити за недељу дана: Лукашенко открио од кога зависи решење сукоба у Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала