- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Инспекција наложила уклањање спомен-плоче „жртвама великосрпске агресије“ у Морињу код Котора

© Фото : Уступљено СпутњикуМештани Мориња противе се постављању спомен плоче на локацији на којој је некад био логор
Мештани Мориња противе се постављању спомен плоче на локацији на којој је некад био логор - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2022
Пратите нас
Управа за инспекцијске послове донела је решење о уклањању спомен-плоче на објекту бившег логора ЈНА у Морињу, коју су црногорски министри одбране и спољних послова, Рашко Коњевић и Ранко Кривокапић са хрватским званичницима, открили 10. октобра. Најављено је и да ће предмет бити достављен и надлежном тужилаштву.
Инспектор за област културних добара и културне баштине 12. октобра је изашао на лице места и сачинио службену забелешку, али и извршио инспекцијски надзор у oпштини Котор, након чега је констатовао да за постављање спомен-обележја у Морињу не постоји неопходна документација, одговорено је Дану из Управе за инспекцијске послове.

Нема документације за постављање спомен-плоче

Из те Управе наводе да је надлежна инспекторка констатовала да се на локацији Центар Морињ, Котор налази плоча посвећена заробљеним хрватским цивилима и браниоцима, а која су потписала црногорска министарства одбране и вањских послова. Обављен је и надзор у општини Котор, ком због заузетости нису присуствовале секретар за културу Татјана Кријешторац и председница СО Котор Маја Мршуља, али су доставиле писане изјаве у којима су констатовале да не поседују ниједан документ у вези са тим случајем, нити су се одборници СО Котор изјашњавали о постављању плоче, како то закон налаже.
Инспекторки је у општини дата на увид документација, преписка са Центром за женско и мировно образовање „Анима“, за које је утврђено да нису релевантни за доношење одлуке.
„С обзиром на то да није било неопходне документације која доказује да се предметна плоча налази у Програму спомен-обележја који усваја Скупштина општине Котор, нити сагласности Владе Црне Горе, јер се ради о догађају за који није протекло прописаних 50 година од момента настанка, поступајућа инспекторка је након сачињеног записника, који је општини Котор уручен 17. октобра, донела решење о уклањању плоче у року од три дана“, казали су из Управе за инспекцијске послове.

Предмет ће бити прослеђен тужилаштву

Из инспекције додају да је инспекторка послала захтеве министарствима одбране и вањских послова да се изјасне на основу ког акта су поставили плочу у Морињу. После тог изјашњења, обједињена документација биће прослеђена тужилаштву на процену да ли има кривичног дела.
Подсетимо, грађани су протестовали против постављања ове плоче и чак блокирали пут уочи церемоније откривања.
На плочи је наведен текст у ком стоји да је „током великосрпске агресије на Хрватску овде био логор за заточене хрватске цивиле и браниоце“.
Спомен-плоча у Морињу - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2022
РЕГИОН
Осрамоћено име Црне Горе: У Морињу негодују због спорне спомен-плоче и поручују – биће уклоњена
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала